Home / Vijesti

Vijesti

Brokula pomaže protiv raka dojke?

Istraživanje znastvenika s University of Michigan College of Pharmacy koje je provedeno na miševima pokazalo je da bi sastojak brokule, sulforafan, mogao pomoći u borbi protiv raka dojke, no još je nepoznato kako sulforafan djeluje kod ljudi.

Konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od leukemije kod djeteta

Francusko istraživanje pokazalo je da djeca žena koje za vrijeme trudnoće konzumiraju alkohol imaju za 56 posto veći rizik da će oboljeti od akutne mijeloične leukemije.

Stres na poslu kod žena povećava rizik od srčane bolesti

Istraživanje provedeno u Danskoj na više od 12.000 ispitanica u dobi od 45 do 64 godine koje su praćene 15 godina pokazalo je da stres na poslu može kod žena povećati rizik od razvoja srčane bolesti.

Lijekovi za anemiju mogu biti opasni za bubrežne bolesnike

Meta-analiza 27 istraživanja u koja je bilo uključeno više od 10.000 ispitanika pokazala je da lijekovi za liječenje anemije znani kao lijekovi koji stimuliraju eritropoezu (LSE) mogu kod bubrežnih bolesnika povećati rizik od kardiovaskularnih problema kao što je infarkt miokarda (srčani udar).

Nedostatak sna povezan s ranijom smrti

Znanstvenici iz Italije i Velike Britanije upozoravaju da su osobe koje tijekom noći spavaju manje od šest sati izložene većem riziku od ranije smrti. Prema njihovom mišljenju optimalna dužina spavanja tijekom noći je šest do osam sati.

Svjetski dan primaljstva

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan primaljstva. U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu prva poznata primalja bila je Elizabeta iz 1454. godine.

Kupljeno 6 novih linearnih akceleratora

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH Darko Milinović, danas je potpisao "Ugovore o javnoj nabavi za nabavu linearnih akceleratora energije fotona 6MV i 18 MV s CT simulatorom" za potrebe kliničkih bolničkih centara u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

Sporazum o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH i Transparency International Hrvatska

Danas je u prostorijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH potpisan sporazum između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH (MZZS) i Transparency International Hrvatska (TIH) s ciljem podizanja svijesti javnosti o štetnosti korupcije i načinima njezina suzbijanja.

Acetilsalicilatna kiselina može povećati rizik za razvoj Crohnove bolesti

Nova britanska studija pokazala je da su osobe koje uzimaju acetilsalicilatnu kiselinu svaki dan izložene većem riziku od razvoja Crohnove bolesti, kronične upalne bolesti probavnog sustava.

Pušenje povećava rizik od ponovnog obolijevanja od raka dojke

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da bolesnice koje su preživjele rak dojke, ukoliko puše, izložene su većem riziku od ponovne pojave raka dojke.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje