Home / Vijesti

Vijesti

UN upozorava da je HIV/AIDS vodeći uzrok smrti u žena

Stručnjaci UN-ovog programa za HIV/AIDS tvrde da je HIV postao vodeći uzrok smrti i bolesti kod žena reproduktivne dobi diljem svijeta Jedan od ključnih problema je da je 70% žena u cijelom svijetu bilo prisiljeno imati spolni odnos bez zaštite, a takvo se nasilje nad ženama ne smije tolerirati.

Bisolvon i kašlja više nema!

Poteškoće s iskašljavanjem, su česta pojava u našim klimatskim uvjetima. Otežano iskašljavanje nastaje kao posljedica stvaranja veće količine sluzi u dišnim putevima nego što je to inače normalno. Sluz može postati gušća i žilavija. Da bismo se oslobodili povećane količine sluzi koristimo prirodni mehanizam: kašljanje. Ali, ako sluz postane pregusta i prežilava, kašljanje neće biti dovoljno.

Medtronic među najinovativnijim kompanijama na svijetu

Medtronic je prepoznat zbog vodstva na području razvoja i uvođenja terapije dubinskom elektrostimulacijom mozga (Deep Brain Stimulation – DBS), koja pomaže pri liječenju neuroloških stanja pomoću električnih impulsa koji se kontrolirano dovode u određene dijelove mozga.

Sretan brak kod muškaraca smanjuje rizik od moždanog udara

Izraelski znanstvenici na temelju istraživanja provedenog na 10.000 ispitanika tvrde da ako ste muškarac, brak može smanjiti rizik od moždanog udara, osim ako niste u nesretnom braku.

Kava ipak dobra za srce?

Čini se da ljudi koji piju kavu imaju manji rizik za hospitalizaciju zbog aritmije srca. Nema indikacija da oni koji piju nekoliko šalica kave svaki dan imaju povećani rizik od ateroskleroze. Štoviše, nešto drugo u kavi, a ne kofein može biti odgovorno za smanjenje rizika od dijabetesa za žene koje redovito piju kavu.

SAD: Roditelje i dalje zabrinjava sigurnost cjepiva

Iako je u SAD-u većina roditelja cijepila svoju djecu, mnogi su zabrinuti za sigurnost cjepiva te su neki roditelji odlučili da djecu neće cijepiti i zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Dijete: mediteranska, s manje ugljikohidrata te manje masti, dobre za srce

Novo straživanje provedeno na 140 ispitanika s prekomjernom tjelesnom težinom u dobi od 40 do 65 godina pokazalo je da su tri dijete - mediteranska, s manje ugljikohidrata i manje masti, jednako učinkovite u spriječavanju razvoja ateroskleroze.

84% liječnika smatra da su informacije koje dobiju od stručnih suradnika farmaceutskih kompanija korisne

U Hrvatskoj je, kao i u većini drugih zemalja zabranjeno oglašavanje lijekova pacijentima i najširoj javnosti. Farmaceutske kompanije smiju o svojim proizvodima informirati samo medicinske stručnjake – liječnike. GfK je nedavno proveo istraživanje koje pokazuje koliko ovakvo informiranje liječnicima pomaže i /ili koliko ih ometa u radu.

SAD: Rizik od pretilosti u djetinjstvu veći kod manjina

Američko istraživanje pokazalo je da čimbenici rizika za razvoj pretilosti u djetinjstvu počinju djelovati prije rođenja i utječu više na crnce i Hispanjolce nego na bijelce. Stoga znanstvenici savjetuju da preventivne mjere treba poduzeti u najranijim fazama djetetova života.

Konzumiranje kanabisa povećava rizik od razvoja psihoze

Australsko istraživanje provedeno na oko 3.100 ispitanika prosječne dobi od 20 godina pokazalo je da dugotrajno konzumiranje kanabisa može povećati rizik za razvoj halucinacija, deluzija (kriva uvjerenja) i psihoze.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje