Home / Vijesti

Vijesti

SAD: Rizik od pretilosti u djetinjstvu veći kod manjina

Američko istraživanje pokazalo je da čimbenici rizika za razvoj pretilosti u djetinjstvu počinju djelovati prije rođenja i utječu više na crnce i Hispanjolce nego na bijelce. Stoga znanstvenici savjetuju da preventivne mjere treba poduzeti u najranijim fazama djetetova života.

Konzumiranje kanabisa povećava rizik od razvoja psihoze

Australsko istraživanje provedeno na oko 3.100 ispitanika prosječne dobi od 20 godina pokazalo je da dugotrajno konzumiranje kanabisa može povećati rizik za razvoj halucinacija, deluzija (kriva uvjerenja) i psihoze.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH o lijeku Avandia

Upozorenja o komplikacijama vezanim uz kardiovaskularne bolesti u bolesnika koje uzimaju lijek Avandiju (roziglitazon), koja su trenutno predmet rasprava u SAD-u, Agencija za lijekove i medicinske proizvode RH dala je još 2007. i 2008. godine, a u skladu s time u 2008. godini su izmijenjeni Sažetak opisa svojstava lijeka (namijenjeni zdravstvenim radnicima) i Uputa o lijeku (namijenjeni pacijentima).

Započelo stvaranje Nacionalnog plana za oboljele od rijetkih bolesti

Danas je od 10 do 16 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu humanitarnom akcijom "Briga za bolesnike je briga svih nas" obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti. Cilj ove humanitarne akcije bio je senzibilitizirati javnost te ukazati na činjenicu da u Hrvatskoj još nisu prepoznati problemi sa kojima se susreću oboljeli i njihove obitelji.

Patite od želučanih tegoba?

Potražite stručni savjet u vašoj ljekarni. Tijekom ožujka uz pomoć stručnih ljekarničkih savjeta uspješno otklonite tegobe poput žgaravice, osjećaja nadutosti i drugih želučano-crijevnih smetnji.

GSK dobio odobrenje od ALMP-a za stavljanje u promet lijeka alli®

Tvrtka GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (GSK) jučer je dobila odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (ALMP) za stavljanje u promet lijeka alli (orlistat u dozi od 60mg) u Hrvatskoj bez liječničkog recepta.

Konzumiranje kave može smanjiti rizik od moždanog udara

Novo britansko istraživanje provedeno na 23.000 muškaraca i žena pokazalo je kako redovno konzumiranje kave može smanjiti rizik od razvoja moždanog udara za 27 posto.

Ekstrakt gorke dinje može zaustaviti rast raka dojke

Prema mišljenju znanstvenika ekstrakt gorke dinje uzgojen na tropskoj lozi može zaustaviti rast stanica raka dojke no nema dokaza da jedenje gorke dinje pruža zaštitu od raka dojke.

Pretilost i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju rizik za artritis kod žena

Veća razina pretilosti i neaktivnosti, posebice kod ženama, objašnjava zašto je artritis češći u SAD-u nego u Kanadi, pokazala je nova studija koju su proveli istraživači s Toronto Western Research Institute.

Medtronic povećao prihode za 10 posto

Tvrtka Medtronic objavila je svoje financijske rezultate za treći kvartal poslovne godine 2010. završno s 29. siječnjem 2010. Tvrtka je objavila prihod za treći kvartal u iznosu 3,851 milijardi američkih dolara, odnosno povećanje od 10 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, odnosno 6 posto nakon prilagodbe pogodnog učinka strane valute u iznosu 144 milijuna američkih dolara.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje