Vijesti






27.02.2016. 11:27 27.02.2016. 11:02

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od raka dojke

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma dojke i do 59 posto, ukazuje nova studija. Za navedeni pozitivan učinak zaslužan je beta karoten, koji je inače odgovoran za prepoznatljivu narančastu boju mrkve. Beta karotena također ima i u drugom povrću poput špinata, crvene paprike i slatkog krumpira.






22.02.2016. 15:05 22.02.2016. 14:28

Novi test sline uspješno otkriva rak pluća

Pomoću novog testa sline koji otkriva ciruklirajuću DNK tumora u slini može se značajno skratiti vrijeme koje potrebno da bi se dobili rezultati biopsije, kao i troškovi te neugodnosti za pacijente. Naime, američki znanstvenici su razvili prototip uređaja kojeg su nazvali EFIRM (electric field–induced release and measurement) koji je u stanju otkriti biomarkere za karcinom pluća ne-malih stanica (NSCLC) u slini.