6 oboljelih od teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa u kritičnom stanju


6 oboljelih od teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa u kritičnom stanju

Zagrebačka Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u lipnju 2010. godine zaprimila je na liječenje 11 osoba zbog krpeljnog meningoencefalitisa. Od 11 bolesnika, 7 bolesnika je zaprimljeno na Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju te Klinike zbog teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa. Trenutno se na Zavodu nalazi 6 bolesnika s teškim oblikom krpeljnog meningoencefalitisa, izjavio je za Cybermed.hr pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju prof. dr. sc. Bruno Baršić.

Kod pet bolesnika radi se o teškim paralitičkim oblicima krpeljnog meningoencefalitisa i ti su bolesnici na aparatima za umjetno disanje, dok je kod jednog bolesnika riječ o teškom obliku bolesti, ali taj bolesnika nije životno ugrožen.

Bolesnici priključeni na aparate imaju teški poremećaj svijesti i za sada je neizvjestan ishod njihova liječenja, istaknuo je prof. dr. sc. Baršić te dodao kako se kod svih oboljelih provodi umjetna hipotermija, odnosno hlađenje na 32°C kako bi se sačuvao mozak.

Hospitalizirani zbog teškog oblika krpeljnog meningoencefalitisa su odrasle osobe od 30 do 60 godina iz ruralnih sredina, i to iz sjeverne Hrvatske, rekao je prof. dr. sc. Baršić.

Inače infekcija virusom krpeljnog meningoencefalitisa može varirati od inaparentnog infekta do teških letalnih oblika bolesti. Manifestni infekt može se očitovati različitim kliničkim slikama. Kad je bolest potpuno razvijena, očitovat će se bifazičnim tijekom pri čemu prva faza odgovara stadiju viremije, a druga faza stadiju invazije središnjeg živčanog sustava i afekcije moždanih ovojnica, mozga i kralježinčne moždine. No često se dešava da se bolest očituje samo svojom prvom fazom, kao kratkotrajna febrilna bolest s općim infektivnim simptomima, bez znakova bolesti središnjeg živčanog sustava, ili da prva faza bolesti ostane inaparentna, pa se bolest očituje samo kao serozni meningitis ili meningoencefalitis.

Inkubacija bolesti traje 7 do 14 dana. Kod bifazičnog tijeka bolesti prva faza obilježena je samo općim simptomima poput vrućice, jake glavobolje, klonulosti, boli u cijelom tijelu, povraćanja i boli u trbuhu. Prva faza obično traje 5 do 10 dana. Period latencije iznosi 4 do 10 dana.

Druga faza bolesti obično počinje naglo, a od općih simptoma ističu se visoka vrućica, jaka glavobolja i bolovi u različitim dijelovima tijela. Najčešći znakovi afekcije živčanog sustava su: serozni meningitis, kljenut - uglavnom gornjih ekstremiteta, trupa i moždanih živaca, znakovi upale mozga - kao što su vertigo, somnolencija, tremor, nistagmus, te vidni i duševni poremećaji. Bolesnici mogu biti delirantni, a somnolencija može kod težih oblika bolesti ići sve do kome. Druga faza bolesti obično traje 8 do 12 dana.

Rekovalescencija je obično produžena, a obilježena je glavoboljom i općom klonološću.

Dijagnoza se postavlja na temelju epidemioloških podataka i kliničke slike, a potvrđuje se izolacijom virusa i serološkom dijagnostikom. Specifičnog liječenja nema, provode se isključivo simptomatske terapijske mjere.

Osobe koje su profesionalno vezane uz prirodna staništa krpelja te izletnici koji često odlaze na izlete u ta područja mogu se od krpeljnog meningoencefalitisa zaštititi i cijepljenjem.