9. hrvatski dan prevencije raka glave i vrata


9. hrvatski dan prevencije raka glave i vrata

I ove godine u sklopu međunarodne akcije obilježavanja tjedna svjesnosti o raku glave i vrata vrše se besplatni specijalistički pregledi glave i vrata. Na pregled možete doći u utorak 4. travnja 2015., od 14 do 18 sati, u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu.

Cilj ove akcije je podizanje svijesti građana o raku glave i vrata, ranim simptomima, čimbenicima rizika, prevenciji, dijagnostici i mogućnostima liječenja te poticanje građana na čim raniji odlazak na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom i liječenjem tumora glave i vrata.

Ova međunarodna akcija se u svijetu održava već 20 godina i u cijelosti je organizirana na volonterskoj osnovi. Prošle godine besplatni pregledi su provedeni na 402 lokacije u svijetu. U Hrvatskoj se akcija održava od 2008. godine i u KB Dubrava u Zagrebu do sada je pregledano više od 2.600 naših sugrađana. Kao i prijašnjih godina, Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju KB Dubrava i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ nositelji su akcije u našoj zemlji.

Pozivaju se građani koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, promjene na glavi ili vratu, probleme sa žvakanjem i gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije na koži glave i vrata ili slične smetnje u području lica, čeljusti i usta, da se jave na besplatan specijalistički pregled za koji nije potrebna prethodna najava niti uputnica HZZO.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova karcinoma u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj oboljelih od raka glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje (što ne uključuje karcinome kože), s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini. U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1.200 osoba odnosno tri osobe svakog dana.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici gornjeg probavnog i dišnog sustava koji uključuje usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Glavni čimbenici rizika za razvoj raka glave i vrata koje nalazimo u 75% bolesnika su pušenje duhanskih proizvoda i konzumacija alkoholnih pića. Posljednjih godina zabilježena je sve veća učestalost pojave ove vrste raka kod mlađih ljudi, posebice onih koji ne konzumiraju alkohol niti su pušači, ali su često zaraženi visokorizičnim podtipovima HPV-a (humanog papilomavirusa).

Simptomi raka glave i vrata ovise o lokalizaciji primarnog tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Najčešći simptomi i znakovi raka glave i vrata su: neobične bijele ili crvene mrlje u ustima, rane u ustima, klimavost zubiju ili proteze, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, bol u čeljusti ili grlu koja sijeva u uho, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa, uporna grlobolja, čvor ili oteklina na vratu, trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa, otok lica, gubitak osjeta u dijelu lica te rane na koži glave i vrata.

Ako se tumor glave i vrata otkrije na vrijeme, liječenje je uspješno.