Alkohol, mesne prerađevine i pretilost povezani s rizikom od raka želuca


Alkohol, mesne prerađevine i pretilost povezani s rizikom od raka želuca

Alkohol, mesne prerađevine, prekomjerna tjelesna težina i pretilost mogu povećati rizik od razvoja raka želuca, ukazuje analiza 89 studija. Rizik od raka želuca se dodatno povisuje kako se povećava konzumacija alkohola i mesnih prerađevina, te povećava tjelesna težina. Konzumacija alkohola i mesnih prerađevina je povezana s većim rizikom od razvoja raka u donjem dijelu želuca, a prekomjerna tjelesna težina i pretilost s većim rizikom od pojave raka u gornjem dijelu želuca.

Smatra se da se u SAD-u svaki sedmi slučaj raka želuca može spriječiti ukoliko se ograniči unos alkohola na dva alkoholna pića dnevno te smanji konzumacija mesnih prerađevina kao što su hrenovke, kobasice, šunka i slanina. Jednako tako, za smanjenje rizika od raka želuca je bitno i održavanje zdrave tjelesne težine.

Rak želuca je peti najčešći rak u svijetu i treći najčešći uzrok smrti od raka.Također, treba spomenuti da se svake godine u svijetu registrira oko milijun novih slučajeva raka želuca. Stopa petogodišnjeg preživljavanja se kreće između 25 i 28 posto, uglavnom zbog toga što se prvi simptomi raka želuca javljaju u poodmakloj fazi bolesti.

Rak želuca se dvostruko češće javlja u muškaraca nego u žena, te je češći u osoba starije životne dobi. Prosječna dob postavljanja dijagnoze u SAD-u 72. godina.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u listopadu prošle godine upozorila da mesne prerađevine mogu uzrokovati rak.

Izvor:
Diet, Nutrition, Physical Activity and Stomach Cancer 2016