Antibiotici u djetinjstvu mogu povećati rizik od upalne bolesti crijeva


Antibiotici u djetinjstvu mogu povećati rizik od upalne bolesti crijeva

Britansko istraživanje koje je analiziralo podatke više od milijun djece pokazalo je da primjena antianaerobnih antibiotika može izložiti djecu većem riziku od razvoja upalne bolesti crijeva.

Antianaerobni antibiotici uništavaju bakterije koje ne trebaju kisik za svoj rast. U njih se ubrajaju penicilini, amoksicilin, tetraciklini, metronidazol, cefoksitin i dr..

Što ranije, i što više, dijete uzme antibiotika, to je izloženo većem riziku od kasnijeg razvoja upalne bolesti crijeva. U upalnu bolest crijeva spadaju Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Inače, i neka ranija istraživanja ukazivala su na vezu upalne bolesti crijeva i primjene antibiotika, no većina njih imala je određena ograničenja.

Rizik od upalne bolesti crijeva bio je pet puta veći u djece koja su uzimala antibiotike prije nego što su navršila godinu dana.

Iako su djeca koja su uzimala antibiotike imala 84 posto veći rizik od upalne bolesti crijeva, rizik od upalne bolesti crijeva i dalje ostaje nizak, ističu stručnjaci.

Poznato je da antibiotici mogu narušiti ravnotežu normalne crijevne flore te se pretpostavlja da oni mogu potaknuti i razvoj upale.

Izvor:
Pediatrics