Azitromicin povezan s infantilnom hipertrofičnom stenozom pilorusa


Azitromicin povezan s infantilnom hipertrofičnom stenozom pilorusa

Prema rezultatima nove studije oralna primjena antibiotika azitromicina ili eritromicina može povećati rizik od razvoja infantilne hipertrofične stenoze pilorusa, posebice ako se navedeni antibiotici primjenjuju u prva dva tjedna djetetova života.

Inače, od ranije je poznato da oralna primjena antibiotika eritromicina u prvih nekoliko tjedana života može uzrokovati hipertrofičnu stenozu pilorusa, te se kao njegova alternativa koristio antibiotik azitromicin.

No, rezultati ove studije su pokazali da primjena azitromicina u prvih 14 dana života, povećava rizik od infantilne hipertrofične stenoze pilorusa za osam puta, a njegova primjena između 15. i 42. dana utrostručuje taj rizik.

Također, treba spomenuti da primjena azitromicina ili eritromicina između 43. i 90. dana života nije povezana s povećanim rizikom od hipertrofične stenoze pilorusa.

Hipertrofična stenoza pilorusa je opstrukcija lumena pilorusa uslijed hipertrofije piloričnog mišića, nije prisutna pri rođenju, već se razvija u prvim tjednima nakon rođenja. Češća je u muške djece u omjeru 4:1.

Simptomi se obično javljaju između 2. i 8. tjedna života, naime kod hipertrofične stenoze pilorusa ubrzo nakon hranjenja dolazi do povraćanja u mlazu (bez sadržaja žuči).  Sve dok se ne razvije dehidracija, dijete pohlepno jede i na svaki način se doima dobro, za razliku od povraćanja uslijed sistemske bolesti. Mogu biti vidljivi valovi želučane peristaltike, kako prelaze kroz epigastrij s lijeva na desno. Hipertrofična stenoza pilorusa se najkasnije može javiti do 6. mjeseca djeteovog života.

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnom pretragom abdomena koja pokazuje zadebljanje pilorusa.

Izvor:
Pediatrics