Bioslični lijekovi omogućavaju liječenje većeg broja pacijenata u Hrvatskoj


Bioslični lijekovi omogućavaju liječenje većeg broja pacijenata u Hrvatskoj

Farmaceutska tvrtka Sandoz danas je u Zagrebu organizirala konferenciju za novinare s temom "Bioslični lijekovi – prednosti za pacijente i zdravstveni sustav". Naglasak konferencije bio je na stručnom mišljenju multidisciplinarnog tima koji se bavi biološkom terapijom, kao i na mišljenju predstavnika udruge pacijenata.

Biološki lijekovi napravili su revoluciju u liječenju brojnih, po život opasnih i onesposobljavajućih bolesti, poput karcinoma i imunoloških bolesti. Kako revolucionarne terapije često dolaze uz poveću cijenu, cijena bioloških lijekova je otprilike veća 20 i više puta u usporedbi s cijenom klasičnih lijekova, što znači da i sve veća primjena bioloških lijekova neminovno povećava troškove zdravstvene skrbi.

Svoje viđenje trenutne situacije iznio je prof. dr. sc. Simeon Grazio, reumatolog s KBC-a Sestre Milosrdnice te rekao: "Najvažnije ograničenje koje inače imamo za biološke lijekove u reumatološkim bolestima je činjenica da prvih 12 mjeseci trošak liječenja ide na teret bolnice, te zbog ograničenih sredstava dolazimo u situaciju da neposredno po dijagnozi bolesniku ne možemo odmah započeti liječenje biološkim lijekom".

Doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, internistički onkolog s KBC-a, istaknula je da je suportivno liječenje često zanemareno zbog opterećenja bolničkog proračuna te je percepcija kako je samo specifično sustavno onkološko liječenje bitno za klinički ishod. Jednako tako, dodala je da se zbog velikih farmakoekonomskih opterećenja u onkologiji kao rezultat nerijetko kasni sa stavljanjem lijeka na pozitivnu listu osiguravatelja ili kasni s dodavanjem novih indikacija već postojećim biološkim lijekovima.

Inače, do 2020. godine predviđa se da će potrošnja za biološke terapije premašiti vrijednost od 100 milijardi dolara, odnosno da će se 27 posto svjetske potrošnje na lijekove izdvajati upravo na biološku terapiju.

"O situaciji u Hrvatskoj govori podatak da se trenutno samo za jedan biološki lijek dnevno izdvaja oko 220.000 kuna“, istaknula je prof. dr. sc. Iveta Merćep, klinički farmakolog i predsjednica povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb.

Prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić Kolonić, hematolog na KB Merkur, mišljenja je da su bioslični lijekovi apsolutno jedno od rješenja. "Hemato-onkološki pacijenti u Hrvatskoj imaju dostupnu svu potrebnu biološku terapiju, no bioslični lijekovi nam otvaraju vrata za razvoj i primjenu novih lijekova". Prof. dr. sc. Željko Krznarić, koji inače ima podosta iskustava s primjenom biosličnih lijekova kod upalnih bolesti crijeva, rekao je: "Zastupljenost trenutno dostupnih biosličnih lijekova na mom odjelu je 74 posto. Ovime svakako odjel gastroenterologije KBC-a Zagreb predvodi u zastupljenosti biosličnih lijekova u Hrvatskoj".

"Kao sudionici zdravstvenog sustava imamo društvenu odgovornost da iskoristimo potencijal bioslične terapije kako bi najveću dobrobit mogli osjetiti naši pacijenti. Biosličnim lijekovima utječemo na poboljšanje dostupnosti visokokvalitetne biološke terapije pacijentima, ali i pridonosimo stabilnosti i dugoročnoj održivosti hrvatskog zdravstvenog sustava", istaknula je Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge pacijenata "Sve za nju", te dodala da su bioslični lijekovi apsolutno dobrodošli, stoga pacijenti podupiru njihovu primjenu kao učinkovitu i sigurnu terapijsku opciju.

Biosimilari-Sandoz-1