Danas se obilježava Svjetski dan hepatitisa


Danas se obilježava Svjetski dan hepatitisa

Svjetski dan hepatitisa obilježava se 28.7. 2011. u čast rođendana Nobelovca Baracha Bloomberga, liječnika koji je 1963. godine otkrio površinski antigen hepatitis B virusa (HBsAg). To se otkriće smatra jednim od najznačajnijih iz područja zaraznih bolesti, jer je otvorilo put testiranju krvi, te razvoju cjepiva protiv B hepatitisa.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa provodi se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetskog saveza udruga pacijenata (savez 280 udruga hepatits pacijenata iz 75 zemalja). Obilježavanje se sastoji u čitavom nizu aktivnosti u svim zemljama članicama koje imaju jedan zajednički cilj: podizanje svjesnosti o prisutnosti kroničnog hepatitisa B i C među ljudima, te poticanje na rano otkrivanje i liječenje oboljelih kao i provođenje mjera prevencije.

Kronični hepatitis je klinički tiha bolest a u 25 posto bolesnika dovodi do razvoja ciroze, te njenih komplikacija: jetrene insuficijencije i hepatocelularnog karcinoma.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa je "This is hepatitis...» Know it. Confront it, Hepatitis affects everyone, everywhere", čime se želi potaknuti medicinsku i opću populaciju na razmišljanje o bolesti, faktorima rizika, testiranju i liječenju.

Epidemiološka situacija u RH slijedi trendove razvijenih zemalja. Po uvođenju cijepljenja 2000. godine prati se postupni pad oboljelih od akutnog hepatitisa B i kao i kronične HBV infekcije u mlađim dobnim skupinama 15-30 godina). Obveznim cijepljenjem sada su zaštićene osobe do 24 godine starosti, no HBV se i dalje širi u starijih od 25 godina, najčešće spolnim putem, pa je posljednjih godina većina oboljelih s akutnim B hepatisom iz MSM populacije.

Broj prijavljenih osoba s hepatitis C infekcijom zadnjih 10 godina iznosi oko 300, s laganim padom zabilježenim 2010 godine. Prema podacima HZJZ u trogodišnjem periodu 2007.-2009. u RH su registrirane 974 anti-HCV pozitivne osobe, dakle nema bitne razlike u broju novotkrivenih u posljednjih 10 godina.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH kroz Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa pri Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu poduzima i potiče čitav niz aktivnosti kako bi se senzibiliziralo medicinsku i opću javnost na veličinu problema, a to će nastaviti činiti i dalje.

Izvor:
MZSS RH