Dijabetes tip 1 povezan s rizikom od epilepsije


Dijabetes tip 1 povezan s rizikom od epilepsije

Oboljeli od dijabetesa tip 1 izloženi su gotovo tri puta većem riziku od razvoja epilepsije nego osobe koje nemaju dijabetes tip 1, ukazuje nova studija. Nažalost, izgleda da su oboljeli od dijabetesa tip 1 koji su mlađi od šest godina izloženi čak šest puta većem riziku od razvoja epilepsije.

Najvećem riziku od razvoja epilepsije izložena su djeca s dijabetesom tip 1 koja su hospitalizirana zbog jake hipoglikemije, naime, u njih je rizik od razvoja epilepsije čak 16,5 puta veći.

Svakako treba naglasiti da iako je rizik od razvoja epilepsije povećan, u većine oboljelih od dijabetesa tip 1 se ipak neće razviti epilepsija.

Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest koja uzrokuje uništavanje stanica koje proizvode hormon inzulin koji je neophodan za regulaciju razine šećera u krvi. Kako bi nadoknadili manjak inzulina, oboljeli od dijabetesa tip 1 su prisiljeni svakodnevno dobivati injekcije inzulina ili koristiti inzulinsku pumpu.

Inače, postizanje prave doza inzulina može biti teško. Premalo inzulina može dovesti do povišene razine šećera u krvi koja s vremenom može dovesti do ozbiljnih oštećenja krvnih žila, posebice u očima, bubrezima i srcu. Prevelike količine inzulina pak mogu uzrokovati hipoglikemiju koja ako se ne liječi može uzrokovati gubitak svijesti te čak i smrt.

Znanstvenicima nije jasno na koji su način povezani dijabetes tip 1 i epilepsija, no smatra se da su za njihovu vezu odgovorni brojni čimbenici kao što su poremećaji imunosnog sustava, oštećenje mozga, genetski čimbenici i metabolički poremećaji.

Inače, epilepsija je jedan od najčešćih neuroloških poremećaja koji se javlja u oko 1 posto stanovnika.

Izvor:
Diabetologia