Dojenje nužno za razvoj prijevremeno rođene djece


Dojenje nužno za razvoj prijevremeno rođene djece

U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi više od 2.000 djece, a u svijetu oko 15,1 milijun djece. Ishod prijevremenog rođenja ovisi o tome gdje je dijete rođeno i kakva mu je skrb pružena. Više od milijun prerano rođene djece, nažalost, neće doživjeti svoj prvi rođendan, a pritom se više od 75 posto smrtnih ishoda moglo spriječiti pravodobnim liječenjem i njegom.

Međunarodni dan prijevremeno rođenih koji se obilježava 17. studenoga prilika je da se u javnosti podigne svijest o problemima i posljedicama s kojima se suočavaju roditelji i prerano rođena djeca. Zemlje s visokim i srednjim dohotkom ostvarile su velik napredak u smanjenju smrti prijevremeno rođene djece, no u zemljama s niskim dohotkom vjerojatnost da će prijevremeno rođeno dijete umrijeti je čak deset puta veća od onih u razvijenijim zemljama. 

Dijete se smatra prijevremeno rođenim ako je došlo na svijet prije navršenih 37 tjedana trudnoće. Prijevremeno rođena djeca mogu imati različite zdravstvene i razvojne probleme. U svojim aktivnostima u Hrvatskoj, UNICEF je veliku pažnju pridao važnosti dojenja djece na jedinicama intenzivnog liječenja jer dojenje zbog nutritivnog sastava majčinog mlijeka kao i emocionalne bliskosti koja se uspostavlja između majke i djeteta, pospješuje djetetov razvoj.

Istraživanje koje je UNICEF proveo  2012. godine je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece; nije dojeno čak 19 posto djece s razvojnim teškoćama i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno šest posto zdrave djece. To nije posljedica negativnih stajališta prema dojenju, jer polovina roditelja djece s teškoćama u razvoju smatraju poželjnim da dijete bude dojeno duže od godinu dana. 

Stoga su u suradnji s Ministarstvom zdravlja RH i Hrvatskim društvom za perinatalnu medicinu pokrenute aktivnosti za dojenje djece u neonatalnim jedinicama intenzivnog liječenja. Aktivnosti obuhvaćaju edukaciju bolničkog osoblja kao i patronažnih službi i podršku majkama prijevremeno rođene djece u dojenju. To je i sljedeći korak u zajedničkoj inicijativi UNICEF-a i Ministarstva zdravlja "Rodilište prijatelj djece" koja je dovela do toga da je 29 od 31 rodilišta u Hrvatskoj steklo tu prestižnu titulu, koja podrazumijeva zajednički boravak majke i djeteta u rodilištu - "rooming in" i isključivo dojenje novorođenčadi. Nastavak inicijative bit će usmjeren prema tome da dojenje postane standardni način hranjenja za svu novorođenčad, uključujući prijevremeno rođenu djecu i djecu na intenzivnom liječenju.

Izvor:
UNICEF