Dubrovnik: Još troje djece zaraženo ospicama


Dubrovnik: Još troje djece zaraženo ospicama

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji troje male djece zaraženo je ospicama, od kojih je jedno primljeno u bolnicu, pa se broj dosad potvrđenih zaraženih osoba jučer povećao na 17, objavio je jučer popodne dubrovačko-neretvanski Zavod za javno zdravstvo.

Od troje zaražene djece dvoje je vrtićke dobi, koja u doba kad su zaražena nisu išla u vrtić.

Iz Zavoda su pozvali sve građane koji imaju osip da se telefonom jave izabranom liječniku ili pedijatru i dogovore se o daljnjem postupanju.

Inače, prvi je na dubrovačkom području ospicama zaražen muškarac iz Stona, koji je hospitaliziran 25. svibnja 2018. u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući. Voditelj Odjela za infektologiju dubrovačke Opće bolnice dr. Stjepan Đuričić istaknuo je na konferenciji za novinare 12. lipnja kako se može posumnjati na ospice kod svakoga tko ima povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju i osip koji se širi iza ušiju i na čelu te po vratu preko trupa i ekstremiteta. "Kad posumnjate da imate ospice, preporuka je telefonom kontaktirati svojeg liječnika ili pedijatra i prenijeti mu svoja zapažanja, da on da mišljenje ima li razloga za odlazak na Odjel infektologije", rekao je tada Đuričić. U svim županijskim dječjim vrtićima necijepljenoj je djeci zabranjen pristup kako se bolest ne bi naglo širila. Dubrovačka Opća bolnica sve osobe sa sumnjom na ospice koje dolaze na Odjel za infektologiju upućuje na stražnji ulaz.

Izvor:
Hina