Home / Vijesti / Dugotrajna terapija inhibitorima protonske pumpe povećava rizik od raka jednjaka

Dugotrajna terapija inhibitorima protonske pumpe povećava rizik od raka jednjaka

Dugotrajna terapija inhibitorima protonske pumpe povećava rizik od raka jednjaka

Dugotrajna terapija održavanja inhibitorima protonske pumpe (PPI) povećava rizik od raka jednjaka, čak i u pacijenata koji su uzimali inhibitore protonske pumpe za indikacije koje nisu prethodno povezane s rizikom od raka, ukazuje švedsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 796.492 pacijenta.

Inače, ovo nije prvi puta da se inhibitori protonske pumpe povezuju s rizikom od raka. Naime, nedavno objavljena studija, pokazala je da dugotrajna primjena inhibitora protonske pumpe nakon eradikacije Helicobacter pylori udvostručuje rizik od raka želuca.

Dugotrajna terapija održavanja inhibitorima protonske pumpe preporuča se pacijentima s gastroezofagealnim refluksom (GERB) koji i dalje imaju simptome nakon prestanka terapije s PPI.

Jednako tako, dugotrajna terapija održavanja inhibitorima protonske pumpe preporuča se i pacijentima s erozivnim ezofagitisom i Barretovim jednjakom.

Valja istaknuti da se uvijek preporuča primjena najniže djelotvorne doze.

U inhibitore protonske pumpe ubrajaju se omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol.

Izvor:
Cancer Epidemiology

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje