Dvije dodatne terapije mogu poboljšati uspješnost liječenja sindroma kroničnog umora


Dvije dodatne terapije mogu poboljšati uspješnost liječenja sindroma kroničnog umora

Studija provedena u Velikoj Britaniji na 641 ispitaniku pokazala je da kognitivno bihevioralna terapija (KBT) i stupnjevita terapija vježbanja mogu poboljšati učinkovitost liječenja sindroma kroničnog umora.

Kognitivno bihevioralna terapija učinkovit je oblik psihoterapije čija je učinkovitost dokazana brojnim kliničkim studijima u liječenju različitih psihičkih poremećaja.

Sindrom kroničnog umora kompliciran je poremećaj kojeg karakterizira ekstremni umor koji se može pogoršati tjelesnom ili mentalnom aktivnosti, no ne može se ublažiti odmorom. Iako postoje mnoge teorije o uzrocima tog stanja, od virusne infekcije do stresa, uzrok je još uvijek nepoznat.

Zbog teže mjerljivosti simptoma, sindrom kroničnog umora godinama nije bio percipiran kao zdravstveni problem. Međutim danas se i liječnici i istraživači slažu da je to kronično stanje koje treba uzeti ozbiljno.

Iako je osnovni uzrok nepoznat, postoje učinkovite terapije za znakove i simptome sindroma kroničnog umora, tako da se tijekom vremena velik broj osoba sa tim poremećajem oporavi.

Izvor:
The Lancet