Efervete mogu predstavljati opasnost po zdravlje


Efervete mogu predstavljati opasnost po zdravlje

Britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 1,2 milijuna ispitanika pokazalo je da efervete (efervescentne tablete) ili šumeće tablete, mogu predstavljati opasnost za osobe sa srčanom bolesti zbog toga što sadrže velike količine soli.

Efervete su veće tablete nastale komprimiranjem aktivne supstance sa pomoćnim tvarima koje u kontaktu s vodom imaju sposobnost oslobađanja plina ugljik-dioksida. Koriste se tako da se otapanjem u čaši vode dobije napitak ugodna okusa, koji se popije i tako omogućava brzo djelovanje lijeka.

Mnogi lijekovi protiv boli, glavobolje i prehlade dolaze u obliku eferveta, kao i preparati protiv probavnih problema, te razni vitaminski dodaci.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da u nekim slučajevima dnevna doza lijekova u obliku eferveta sadrži više soli od preporučenog dnevnog unosa soli za odrasle osobe. Jednako tako, pokazalo se da je u osoba koje redovito uzimaju efervete rizik od srčanog udara, moždanog udara ili smrti od kardiovaskularne bolesti za petinu veći nego u osoba koje uzimaju isti lijek u drugom obliku.

Inače, poznato je da je prekomjerni unos soli povezan s povišenim krvnim tlakom, moždanim udarom i bubrežnom bolesti. Također, treba reći da se samo ograničenjem unosa soli na 1.500 mg soli dnevno, krvni tlak može sniziti za 26 posto. Ovo istraživanje je pokazalo da osobe koje uzimaju efervete imaju sedam puta veći rizik od razvoja hipertenzije.

Smatra se da osobe sa srčanom bolešću ili osobe koje su izložene riziku od razvoja kardiovaskulane bolesti trebaju izbjegavati primjenu eferveta.

Izvor:
BMJ