Epidemija pretilosti odgovorna za porast učestalosti raka maternice


Epidemija pretilosti odgovorna za porast učestalosti raka maternice

Novi statistički podaci iz SAD-a pokazuju da je učestalost raka maternice u porastu. Naime, od 1999. do 2015. godine stopa incidencije raka maternice porasla je za 12 posto, u prosjeku za oko 0,7 posto godišnje. Više od dvije trećine slučajeva (68%) raka maternice odnosilo se na rak endometrija

Rak maternice se u većini slučajeva može izliječiti ukoliko se otkrije u početnoj fazi bolesti, no ukoliko se rak otkrije u poodmakloj fazi bolesti kada se već proširio na druge dijelove tijela, ishod može biti fatalan.

Nažalost, treba reći, da ne samo da je učestalost raka maternice u porastu nego je i smrtnost od njega također u porastu. Smrtnost od raka maternice je stalno u porastu, s prosječnim povećanjem od 1,1 posto godišnje.

Općenito gledajući, rak maternice je rezultat viška cirkulirajućih estrogena koji se javljaju u žena s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću te završenom menopauzom. Budući da je u zadnjih dvadesetak godina došlo do pogoršanja epidemije pretilosti, nije iznenađenje da je učestalost raka maternice također porasla.

Žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretile imaju 2 do 4 puta veći rizik od razvoja raka endometrija nego žene čija je tjelesna težina u granicama normale.

Izvor:
CDC journal Morbidity and Mortality Weekly Report