Europa: Smrtnost od srčanih bolesti u padu


Europa: Smrtnost od srčanih bolesti u padu

Prema izvještaju European Society of Cardiology broj smrtnih slučajeva zbog bolesti srca u Europi i Europskoj Uniji je u padu, no i dalje postoji opasnost da u budućnosti određeni čimbenici rizika poput dijabetesa i pretilosti dovedu do porasta učestalosti srčanih bolesti.

Trenutno su srčane bolesti odgovorne za 4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, za razliku od 2008. godine kada je od srčanih bolesti umrlo 4,3 milijuna ljudi. Što predstavlja pad od 48 na 47 posto svih smrtnih slučajeva u Europi.

Smatra se da je za pad smrtnosti od srčanih bolesti u Europi odgovoran niz čimbenika poput mjera za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola.

"

Svjetski dan srca – 29. rujna

Od bolesti srca i krvnih žila umire gotovo svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije, pa se ove godine Svjetski dan srca obilježava uz slogan „Jedan svijet,  jedan dom,  jedno srce”. U Hrvatskoj su srčane bolesti na vrhu ljestvice smrtnosti, od kojih je u 2011. godini umrlo 24.841 osoba, odnosno 49 posto ukupno umrlih.

Glavni cilj obilježavanja Svjetskoga dana srca je upozoravanje cjelokupne javnosti na breme kardiovaskularnih bolesti u suvremenom svijetu, s obzirom na njihov utjecaj na sveukupni pobol i smrtnost pučanstva. Srčane bolesti i moždani udar uvelike se mogu spriječiti zdravim načinom života:  tjelesnom aktivnosti, pravilnom prehranom i nepušenjem. 

Kardiovaskularne bolesti, uključujući, srčane bolesti i moždani udar uzrokuju svake godine 17,3 milijuna smrti u svijetu, a ako se nastave sadašnji trendovi procjenjuje se da će do 2030. godine umirati 23 milijuna ljudi godišnje.

Među umrlima od srčanih bolesti u Hrvatskoj najviše je žena, koje čine 56  posto. Sloganom „Jedan svijet,  jedan dom,  jedno srce” poziva se posebno žene da brinu o zdravlju svog srca i postanu zagovarateljice zdravoga načina života u svojoj obitelji. 

Suprotno uobičajenom mišljenju da bolesti srca pogađaju stariju mušku populaciju, one u jednakoj mjeri pogađaju i žene, no rizik kod žena je znatno potcijenjen. Stoga je neophodno da žene saznaju svoj rizik za srčanožilne bolesti, te poduzmu mjere kako bi zaštitile svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. Isto tako djeca su posebno osjetljiva  na nezdrave životne navike, stoga svaki pojedinac, obitelj, zajednica i društvo trebaju djelovati zajedno kako bi se zaštitilo najmlađe i izbjeglo veliko opterećenje kardiovaskularnim bolestima

Pozivamo Vas  da preuzmete odgovornost za zdravlje svojega srca i svoje obitelji!

"