Fluorokinoloni bi se trebali upotrebljavati samo za liječenje ozbiljnih bakterijskih infekcija


Fluorokinoloni bi se trebali upotrebljavati samo za liječenje ozbiljnih bakterijskih infekcija

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je jučer dodatno upozorenje vezano uz primjenu skupine antibiotika znane kao fluorokinoloni obzirom da se pokazalo da navedeni lijekovi mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su trajno oštećenje živaca, tendinitis (upala tetive) i puknuće tetive. Inače, navedene nuspojave mogu se pojaviti satima ili tjednima nakon izlaganja fluorokinolonima.

Jednako tako, FDA je upozorila da se fluorokinoloni ne bi trebali propisivati za liječenje sinusitisa, kroničnog bronhitisa ili jednostavne infekcije mokraćnog sustava, osim u slučajevima kada ne postoje druge mogućnosti liječenja.

U fluorokinolone se ubrajaju levofloksacin, ciproflokascin, moksifloksacin, ofloksacin i gemifloksacin.

Izuzetno je bitno da liječnici i pacijenti budu svjesni rizika i koristi primjene fluorokinolona kako bi se mogla donijeti ispravna odluka vezana uz njihovu primjenu, ističu stručnjaci.

Prema mišljenju FDA, fluorokinoloni bi se trebali koristiti za liječenje ozbiljnih bakterijskih infekcija kao što su antraks, kuga i bakterijska upala pluća, obzirom da u tim slučajevima prednosti njihove primjene nadmašuju rizike vezane uz njihovu primjenu.

Izvor:
FDA