Hrvatski dan ljekarni u znaku potpore palijativnoj skrbi


Hrvatski dan ljekarni u znaku potpore palijativnoj skrbi

Već četvrtu godinu zaredom Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom obilježava 29. listopada kao Dan ljekarni.  Tema ovogodišnjeg Hrvatskog dana ljekarni je "Palijativna medicina – ljekarnik ostaje uz vas", kao znak potpore humanitarnoj akciji "Ostani uz mene", čiji su pokretači Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu te tvrtka Sandoz kao glavni suorganizator akcije.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i Vlade RH te potporu predsjednika RH Ive Josipovića, humanitarna akcija ima za cilj opremanje prve ustanove za palijativnu skrb u Hrvatskoj.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, ljekarne i ove godine obilježavaju 29. listopada kao Hrvatski dan ljekarni, na datum prvog pisanog spomena ljekarne na prostoru Hrvatske, u Trogiru 1271. godine. Svrha obilježavanja Dana ljekarni jest jačanje svijesti javnosti o ljekarnama kao mjestima gdje se, uz lijekove i druge proizvode za zdravlje, mogu dobiti i stručni savjeti o pravilnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i općenito o poboljšanju kvalitete života. Obilježavanjem ovog dana želi se istaknuti i važnost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, naglasiti kompetencije i nužnost sustavne naobrazbe ljekarnika te skrenuti pozornost na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti.

Kao potvrda ovoj tvrdnji, ovogodišnji Hrvatski dan ljekarnika posvećen je palijativnoj medicini u Hrvatskoj i humanitarnoj akciji "Ostani uz mene", koju je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i Vlade RH te uz potporu predsjednika RH Ive Josipovića, pokrenulo Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu. Na ovaj su se način ljekarnici pridružili akciji kojoj je cilj opremanje prve ustanove za palijativnu skrb u Hrvatskoj te ubrzanje izrade Nacionalne strategije i plana mreže palijativne medicine.

Svoje zadovoljstvo potporom ljekarnika iskazao je Igor Haralović koji je izjavio: "Našom akcijom želimo skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se suočavaju bolesnici oboljeli od neizlječivih bolesti i njihove obitelji. Potpora ljekarnika od velikog je značaja upravo iz razloga što su oni u svakodnevnom kontaktu s pacijentima te su svjesni problema s kojima se susreću oboljeli i njihove obitelji. Nadamo se kako ćemo zajedničkim djelovanjem uspjeti u svome naumu i izdići Hrvatsku iz društva rijetkih europskih zemalja koje nemaju organizirani sustav palijativne skrbi".

Osviještenost ljekarnika oko problema sustava palijativne skrbi u Hrvatskoj potvrdila je i glavna tajnica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša koja je istaknula da "ljekarnik može na mnogo načina pomoći neizlječivom bolesniku. U suradnji s drugim članovima tima koji skrbe o pacijentu, savjetima o razboritoj i učinkovitoj primjeni lijekova i drugih specifičnih medicinskih proizvoda te njihovoj nabavi ili izradi, ljekarnik osigurava što bolju kvalitetu života bolesnika. Uključivanjem u humanitarnu akciju "Ostani uz mene", za koju smo sigurni da je jedna od najsnažnijih i najznačajnijih akcija u Hrvatskoj, nadamo se postići veliki civilizacijski iskorak i našim teško bolesnim i umirućim sugrađanima omogućiti dostojanstven završetak života“.