HZZO uvrstio nove lijekove na liste lijekova te proširio indikacije za postojeće lijekove


HZZO uvrstio nove lijekove na liste lijekova te proširio indikacije za postojeće lijekove

U redovnoj proceduri su na Osnovnu listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) stavljena 2 nova lijeka: dinutuksimab beta za liječenje bolesnika oboljelih od neuroblastoma i kombinacija dolutegravir+lamivudin za liječenje oboljelih od HIV-infekcija te na Dopunsku listu lijekova 1 novi lijek edoksaban za prevenciju moždanog udara i sistemske embolije.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove  generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova te je proširena indikacija uz lijekove dabrafenib i trametinib koji se primjenjuje u adjuvantnom liječenju metastatskog melanoma.

Dva biološka lijeka golimumab i certolizumab pegol moći će se na temelju preporuke bolničkog specijaliste i uz odobrenje Bolničkog povjerenstva za lijekove propisivati na recept HZZO-a te podizati u ljekarni na razini primarne zdravstvene zaštite. 

Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove na listi proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, ističu iz HZZO-a.

Izvor:
HZZO