Imunološke stanice mogu popraviti oštećenja crijeva kod djece s upalnom bolesti crijeva


Imunološke stanice mogu popraviti oštećenja crijeva kod djece s upalnom bolesti crijeva

Izgleda da imunološke stanice koje reguliraju upalne procese i pomažu u obnavljanju normalne funkcije crijeva nakon upale, mogu pomoći u liječenju upalne bolesti crijeva (IBD) kod djece.

Naime, pokazalo se da specifične imunološke stanice znane kao Tr1 stanice, izlučuju molekulu koja potiče popravak sluznice crijeva i pojačava stvaranje sluzi.

Ovo istraživanje je prvo istraživanje koje je pokazalo da Tr1 stanice mogu zaustaviti upalu te povratiti normalnu strukturu i funkciju crijeva.

Smatra se da bi se Tr1 stanice mogle koristiti kao terapija za suzbijanje upale te pomoć u zacijeljivanju sluznice crijeva.

Inače, upalna bolest crijeva, koja uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis može rezultirati ozbiljnim oštećenjem zdravog tkiva crijeva.

Upalna bolest crijeva može kod djece uzrokovati bolove u trbuhu, grčeve, povraćanje i proljev, što za posljedicu može imati gubitak hranjivih tvari, a nevoljkost za jelom može dovesti do pothranjenosti, gubitka tjelesne težine te niske razine energije.

Također, treba istaknuti da sve više djece mlađe od 10 godina oboljeva od upalne bolesti crijeva.

Inače, upalna bolest crijeva se obično liječi protutijelima za blokiranje upalne kaskade, no treba reći, da nažalost, jedna trećina pacijenata ne reagira pozitivno na spomenutu terapiju.

Izvor:
Gastroenterology