Home / Vijesti / Inhibitori protonske pumpe povećavaju rizik od bolesti bubrega

Inhibitori protonske pumpe povećavaju rizik od bolesti bubrega

Inhibitori protonske pumpe povećavaju rizik od bolesti bubrega

Analiza pet studija u koje je bilo uključeno gotovo 537.000 ljudi pokazala je da lijekovi iz skupine znane kao inhibitori protonske pumpe (IPP) koji se koriste za ublažavanje žgaravice, povećavaju rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti ili zatajenja bubrega.

Inače, inhibitor protonske pumpe smanjuju proizvodnju želučane kiseline i spadaju u jednu od najpropisivanijih skupina lijekova na svijetu. U inhibitore protonske pumpe ubrajaju se omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, lansoprazol i esomeprazol.

Smatra se da liječnici trebaju dobro razmotriti u kojih će pacijenata primjeniti terapiju inhibitorima protonske pumpe. Jednako tako, smatra se da dugotrajnu primjenu navedenih lijekova treba izbjegavati.

Valja spomenuti da je druga nedavno objavljena studija pokazala da dugotrajna primjena inhibitora protonske pumpe može povećati vjerojatnost od oboljevanja od raka želuca.

Izvor:
American Society of Nephrology PR

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje