Je li akutna mijeloična leukemija u stvari 11 različitih bolesti?


Je li akutna mijeloična leukemija u stvari 11 različitih bolesti?

Rezultati detaljne genetske analize ukazuju da akutna mijeloična leukemija (AML) u stvari nije jedna bolest već 11 različitih bolesti, što objašnjava zašto neki pacijenti reagiraju puno bolje na liječenje od drugih. Inače, akutna mijeloična leukemija je često agresivna, posebice u starijih osoba, te ukupno petogodišnje preživljavanje iznosi oko 20 posto.

Akutna mijeloična leukemija također poznata i kao akutna mijelocitna leukemija, te akutna mijeloidna leukemija, maligna je bolest kod koje dolazi do razularenog bujanja abnormalno diferenciranih, dugovjekih mijeloidnih prethodnika, što dovodi do prožimanja koštane srži zloćudnim stanicama i do velikog broja nezrelih staničnih oblika u krvotoku. Uglavnom se liječi kemoterapijom i transplantacijom matičnih stanica.

Rezultati ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 1.500 pacijenata s akutnom mijeloičnom leukemijom pokazali su da se pacijenti mogu razvrstati u najmanje 11 glavnih skupina, svaka sa svojim genetskim promjenama i kliničkom slikom.

Smatra se da ovo otkriće može pomoći liječnicima u procjeni stanja i prognoze te odabiru odgovarajuće terapije.

Izvor:
New England Journal of Medicine