Kako smanjiti rizik od prijevremenog poroda


Kako smanjiti rizik od prijevremenog poroda

Gotovo jedna četvrtina prijevremenih poroda može se spriječiti ukoliko žene koje planiraju ostati trudne obrate pozornost na tri čimbenika rizika za prijevremeni porod koji su pod njihovom kontrolom, ukazuje nova studija.

Tri spomenuta čimbenika rizika uključuju razmak između dviju trudnoća, tjelesnu težinu prije trudnoće i tjelesnu težinu za vrijeme trudnoće.

Inače, novorođenčad rođena prije 37. tjedna gestacije smatraju se prijevremeno rođena. Prijevremeno rođenje izlaže novorođenčad dišnim, srčani, gastrointestinalnim i razvojnim poteškoćama. Ovisno o zemlji, učestalost prijevremenog poroda kreće se od 5 do 12 posto.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su imale razmak između dviju trudnoća manji od godinu dana te žene koje su imale premalu tjelesnu težinu tijekom trudnoće, izložene većem riziku da će prijevremeno roditi. Očito je da žene ne samo da trebaju imati zdravu tjelesnu težinu prije trudnoće nego trebaju više pozornosti obratiti i na preporučeno debljanje tijekom trudnoće, ističu stručnjaci.

Izvor:
Maternal and Child Health Journal