Kasniji doručak smanjuje skokove šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2


Kasniji doručak smanjuje skokove šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2

Novo istraživanje otkriva kako prilagodba vremena doručka i šetnje nakon obroka može transformirati kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 2, nudeći jednostavnu prilagodbu načina života za bolje zdravlje.

Pokazalo se, da doručak konzumiran u 9:30 sati i 12 sati smanjuje postprandijalnu glikemiju u usporedbi s doručkom u 7 sati. Studija je dalje otkrila da je 20 minuta hodanja nakon doručka blago smanjilo postprandijalnu glikemiju kod pacijenata koji su jeli u 7 ili 12 sati. Međutim, nije bilo vidljive koristi za one koji su svoj prvi dnevni obrok jeli u 09.30 sati.

Zajedno, ovi rezultati naglašavaju da promjena vremena doručka može ponuditi neinvazivnu i praktičnu strategiju za pomoć u upravljanju postprandijalnom glikemijom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je kronično zdravstveno stanje koje karakterizira nesposobnost tijela da adekvatno modulira lučenje inzulina, što rezultira poremećajima imunološkog, krvožilnog i živčanog sustava. Globalna prevalencija dijabetesa tipa 2 raste alarmantnom brzinom, a izvješća procjenjuju da će jedan od svakih devet odraslih osoba (643 milijuna) patiti od tog stanja do 2030. godine.

Tradicionalne intervencije uključuju pridržavanje promjena načina života (npr. povećanje razine tjelesne aktivnosti i poboljšanje izbora prehrane) kako bi se pomoglo poboljšati upravljanje glikemijom (promijenjene razine glukoze u krvi nakon konzumacije hrane) i osjetljivost na inzulin.

Promijenjeno vrijeme doručka, može znatno pogodovati jutarnjoj hiperglikemiji zbog utjecaja obroka na skokove glukoze u krvi nakon doručka, što predstavlja najznačajnije dnevne glikemijske promjene povezane s hranom.

Izvor:
Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews