Kawasakijeva bolest predstavlja rastuću prijetnju zdravlju srca djece


Kawasakijeva bolest predstavlja rastuću prijetnju zdravlju srca djece

Britanski stučnjaci naglašavaju hitnu potrebu za sviješću o Kawasakijevoj bolesti - vodećem uzroku stečenih srčanih bolesti kod djece u Velikoj Britaniji. Kawasakijeva bolest je malo poznata, no vrlo ozbiljna bolest. U Velikoj Britaniji i Irskoj, istraživanja pokazuju da šokantnih 39 posto djece mlađe od godinu dana oboljele od Kawasakijeve bolesti razvija najozbiljniju komplikaciju - aneurizmu koronarnih arterija - koja je opasna po život.

Prema mišljenju stručnjaka, ova ozbiljna bolest predstavlja sve veću prijetnju zdravlju srca djece. Stoga liječnici moraju biti upozoreni na Kawasakijevu bolest i brzo započeti liječenje ako postoji sumnja na nju.

Niska svijest o Kawasakijevoj bolesti međutim znači kašnjenje u dijagnostici i liječenju, a to kašnjenje značajno povećava rizik od doživotnog oštećenja srca. Danas je sve veći broj pacijenata pogođenih Kawasakijevom bolešću - koji žive s doživotnim rizikom od daljnjih ozbiljnih srčanih problema i trebaju specijalističke lijekove i njegu.

Kawasakijeva bolest je vaskulitis, koji ponekad zahvaća koronarne arterije, a pogađa dojenčad i djecu u dobi između 1 i 8 god. Očituje se dugotrajnom vrućicom, egzantemom, konjunktivitisom, upalom sluznica i limfadenopatijom. Mogu se razviti aneurizme koronarnih arterija koje mogu puknuti i izazvati srčani udar (infarkt miokarda).

Izvor:
Societi