Kombinirani oralni kontraceptivi i kontraceptivi koji sadrže samo progestagen povećavaju rizik od raka dojke


Kombinirani oralni kontraceptivi i kontraceptivi koji sadrže samo progestagen povećavaju rizik od raka dojke

Rezultati novog istraživanja pokazali su da postoji relativno povećanje od oko 20% do 30% u riziku od raka dojke povezanom s trenutnom ili nedavnom uporabom kombiniranih oralnih kontraceptiva ili kontraceptiva koji sadrže samo progestagen.

S obzirom na to da osnovni rizik od raka dojke raste s odmakom u dobi, procjenjuje se da je apsolutni povećani rizik povezan s uporabom bilo koje vrste oralnih kontraceptiva manji u žena koje ih koriste u mlađoj nego u starijoj dobi. Takve rizike treba uravnotežiti s dobrobitima korištenja kontracepcijskih sredstava tijekom godina rađanja, ističu stručnjaci.

Inače, upotreba hormonskih kontraceptiva koji sadrže samo progestagen značajno je porasla tijekom posljednjeg desetljeća, a 2020. godine u Engleskoj je bilo gotovo isto toliko recepata za oralne kontraceptive koji sadrže samo progestagen kao i za kombinirane oralne kontraceptive.

Prema mišljenju stručnjaka, obzirom na sve veću upotrebu kontraceptiva koji sadrže samo progestagen, važno je razumjeti kako je njihova uporaba povezana s rizikom od raka dojke.

Izvor:
PLOS Medicine