Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od raka dojke


Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od raka dojke

Konzumiranje mrkve može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma dojke i do 59 posto, ukazuje nova studija. Za navedeni pozitivan učinak zaslužan je beta karoten, koji je inače odgovoran za prepoznatljivu narančastu boju mrkve. Beta karotena također ima i u drugom povrću poput špinata, crvene paprike i slatkog krumpira.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene koje su konzumirale veće količine beta karotena imale za 39 do 59 posto manji rizik od razvoja ne-hormonski osjetljivih karcinoma dojke u odnosu na žene koje nisu ili su malo konzumirale beta karoten.

Inače, od ranije je poznato da zdrava prehrana, koja uključuje i mrkvu, može pomoći u smanjivanju rizika od raka dojke obzirom da ona pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, a poznato je da je pretilost čimbenik rizika za rak dojke.

Smatra se da svatko može smanjiti svoj rizik od raka dojke usvajanjem zdravih životnih navika koje uključuju održavanje normalne tjelesne težine, prakticiranje uravnotežene i zdrave prehrane, tjelesnu aktivnost te ograničavanje konzumacije alkohola.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition