Konzumiranje povrća iz roda krstašica može pomoći u sprječavanju uznapredovale bolesti krvnih žila


Konzumiranje povrća iz roda krstašica može pomoći u sprječavanju uznapredovale bolesti krvnih žila

Izgleda da je konzumacija većih količina povrća iz roda krstašica (brokula, prokulica, cvjetača, korabica, kelj i kupus) povezana s manje opsežnom bolešću krvnih žila kod starijih žena, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da žene koje konzumiraju spomenuto povrće imaju manju vjerojatnost od intenzivnog nakupljanja kalcija u aorti.

Bolest krvnih žila je stanje koje utječe na naše krvne žile (arterije i vene) i može smanjiti protok krvi koja kruži tijelom. Ovo smanjenje protoka krvi može biti posljedica nakupljanja masnih naslaga i kalcija na unutarnjim stijenkama naših krvnih žila, poput aorte. Nakupljanje masnih naslaga i kalcija glavni je uzrok srčanog udara i moždanog udara.

Smatra se da vitamin K, koji se nalazi u povrću iz roda krstašica, može biti uključen u inhibiranje procesa kalcifikacije koji se događa u krvnim žilama.

Prema mišljenju stručnjaka, ova studija daje vrijedan uvid u to kako ova skupina povrća može doprinijeti zdravlju naših arterija i, konačno, našeg srca. Inače, srčana bolest jedan je od vodećih uzroka smrti, a loša prehrana značajno doprinosi njenom nastanku.

Izvor:
British Journal of Nutrition