Ksilitol povezan s većim rizikom od srčanog i moždanog udara


Ksilitol povezan s većim rizikom od srčanog i moždanog udara

Visoke razine ksilitola, niskokaloričnog zaslađivača koji se koristi u mnogim namirnicama sa smanjenim udjelom šećera, kao i u gumama i pastama za zube, povezane su s povećanim rizikom od srčanog udara (infarkta miokarda) i moždanog udara i smrti, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da ljudi s najvećom količinom ksilitola u plazmi imaju veću vjerojatnost da će imati problema sa srcem ili krvnim žilama.

Ksilitol se prirodno nalazi u malim količinama u voću i povrću, a više se koristi kao zamjena za šećer u prerađenoj hrani, pasti za zube, žvakaćim gumama i drugim proizvodima.

Smatra se, da ova studija ponovno ukazuje na hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih zaslađivača, osobito jer se oni i dalje preporučuju u borbi protiv stanja poput pretilosti ili dijabetesa.

Ovi rezultati ne znače da trebate izbaciti pastu za zube ako sadrži ksilitol, no trebali biste biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima.

Slična veza između eritritola, druge tvari šećera, i problema sa srcem i krvnim žilama otkrivena je prošle godine.

Izvor:
European Heart Journal