Lactobacillus reuteri uspješan u liječenju kolika u dojene dojenčadi


Lactobacillus reuteri uspješan u liječenju kolika u dojene dojenčadi

Rezultati novog istraživanja pokazali su da je probiotik Lactobacillus reuteri DSM17938 uspješan u liječenju kolika u dojenčadi koja je dojena. Naime, pokazalo se da su napadi plača i razdražljivosti u djece s kolikama na spomenutom probiotiku značajno brže smanjeni nego kod dojenčadi na placebu.

Dojenačke kolike (grčevi) napadi su plača i razdražljivosti u dojenčeta, obično u isto doba dana ili noći te traju satima bez očitog razloga. Javljaju se u oko 25 posto dojenčadi, između 2. tjedna i 4. mjeseca života. Smatra se da neko dojenče ima kolike ukoliko u prosjeku plače više od tri sata dnevno. Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhanosti i proširenja abdomena.

Prema mišljenju stručnjaka, probiotik Lactobacillus reuteri DSM17938 je učinkovit i može se preporučiti dojenoj dojenčadi koja ima poteškoće s kolikama. Dodatna istraživanja bi trebala utvrditi koliko je Lactobacillus reuteri DSM17938 uspješan u dojenčadi s kolikama koja je hranjena formulom jer ovo istraživanje nije potvrdilo uspješnost probiotika kod njih. Inače, za dojenčad hranjenu formulom postoje čvrsti dokazi da hipoalergenska formula može ublažiti plakanje.

Također, treba imati na umu da se pokazalo da probiotičko liječenje nije učinkovito u sve djece, naime, u jedne četvrtine djece nije došlo do ublažavanja kolika nakon primjene probiotika, što se povezuje s razlikama u crijevnom mikrobiomu.

Izvor:
Pediatrics