Lenalidomid nova nada za oboljele od kožnog oblika lupusa?


Lenalidomid nova nada za oboljele od kožnog oblika lupusa?

Prema rezultatima studije koja je provedena u Španjolskoj na 15 žena s kožnim oblikom lupusa, izgleda da bi se lenalidomid, lijek koji je sličan talidomidu, mogao koristiti umjesto talidomida u liječenju kožnog oblika lupusa.

Naime, lenalidomid se pokazao manje toksičnim te učinkovitijim od talidomida.

Inače, talidomid je vrlo učinkovit u liječenju kožnog oblika lupusa u bolesnika koji ne reagiraju na standardnu terapiju kortikosteroidima i antimalaricima. Oko 75 posto bolesnika s kožnim oblikom lupusa ulazi u remisiju nakon primjene standardne terapije.

Sve ispitanice u studiji ranije su dobivale standardnu terapiju, a 14 njih i talidomid.

Većina ispitanica imala je najčešću podvrstu kožnog oblika lupusa, diskoidni lupus eritematodes (DLE), kojeg karakteriziraju eritematozne ploče koje prelaze u atrofične ožiljke.

Jedna bolesnica se povukla iz studije nakon tjedan dana zbog nuspojava povezanih s probavnim sustavom.

Nakon terapije lenalidomidom kožni osip je nestao u 86 posto bolesnica.

Što se tiče podnošljivosti lenalidomida, nisu uočena oštećenja živaca koja se mogu javiti nakon primjene talidomida.

No kao i kod liječenja talidomidom, većina bolesnica je imalo recidiv kožnih problema nekoliko tjedana nakon prekida terapije.

Svakako treba istaknuti da je nekoliko prethodnih studija ukazivalo da terapija lenalidomidom može povećati rizik od progresije kožnog oblika lupusa u sistemski lupus eritematodes.

Stoga su potrebne dodatne veće studije kako bi se utvrdilo je li lenalidomid doista siguran i učinkovit za bolesnike koji ne reagiraju na druge terapije.

Lenalidomid se inače koristi za liječenje multiplog mijeloma i mijelodisplastičnog sindroma.

Izvor:
Arthritis Research & Therapy