Lijek hidroksiklorokin neučinkovit u liječenju COVID-19


Lijek hidroksiklorokin neučinkovit u liječenju COVID-19

Hidroksiklorokin i klorokvin, sa ili bez azitromicina ili klaritromicina, ne nude nikakvu korist u liječenju pacijenata s COVID-19, a umjesto toga povezani su s ventrikularnom aritmijom i višom stopom smrtnosti, pokazala je opservacijska studija koja je uključivala gotovo 100.000 pacijenata iz 671 bolnice.

Liječenje bilo kojim od ovih lijekova, bilo samostalno ili u kombinaciji, bilo je povezano s povećanom smrtnošću tijekom hospitalizacije.

Pacijenti liječeni hidroksiklorokinom i makrolidima azitromicinom ili klaritromicinom, imali su najveću stopu ozbiljnih srčanih aritmija. Ova kombinacija povezana je s više od pet puta većim rizikom od razvoja ozbiljne aritmije tijekom hospitalizacije.

Inače, farmaceutska tvrtka Sandoz donirala je znatne količine lijeka hidroksiklorokin za liječenje bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-19 u Hrvatskoj, a protokol liječenja definiran od strane Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a uključuje hidroksiklorokin među preporučene terapije za hospitalizirane bolesnike zaražene s novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Izvor:
The Lancet, Sandoz