Lijek ivermektin može uništiti novi koronavirus u roku od 48 sati


Lijek ivermektin može uništiti novi koronavirus u roku od 48 sati

Širom svijeta znanstvenici se natječu tko će prije razviti cjepivo ili lijek protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 koji je uzrokovao više od 83.000 smrtnih slučajeva diljem svijeta. Sada je tim australskih znanstvenika s Monash University u Melburnu, otkrio da antiparazitik ivermektin, lijek koji je već dostupan, može uništiti novi koronavirus u laboratorijskom okruženju za samo 48 sati.

Naime, pokazalo se da je ivermektin smanjio razinu COVID-19 virusne RNK u staničnoj kulturi za čak 93 posto nakon 24 sata i za 99,8 posto nakon 48 sati.

Prema mišljenju znanstvenika, čak i jedna doza ivermektina u osnovi može ukloniti svu virusnu RNK za 48 sati.

Ivermektin je endektocid koji djeluje protiv velikog broja endoparazita i ektoparazita. Ivermektin je makrociklidki lakton i djeluje tako što sprječava prijenos živčanih impulsa. Već duže vrijeme je u upotrebi i smatra se sigurnim lijekom. U ljudi se koristi za liječenje rozacejesvraba (šuge, scabiesa) i ušiju.

Buduća istraživanja trebala bi pokazati koliko je uspješan u uklanjanju COVID-19 virusne RNK u ljudi.

Inače, in vitro, ivermektin je također pokazao učinkovitost protiv širokog spektra drugih virusa, poput virusa gripe, Zika virusa i virusa humane imunodeficijencije (HIV).

Valja istaknuti, da nije poznat mehanizam putem kojeg ivermektin djeluje na novi koronavirus.

Izvor:
Antiviral Research