Majčina prehrana tijekom trudnoće može povećati rizik od ADHD-a i autizma kod djeteta

Majčina prehrana tijekom trudnoće može utjecati na rizik od poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) i autizma kod djeteta, ukazuje nova studija. Čini se da nezdrava obilježja tipične zapadnjačke prehrane povećavaju djetetov rizik od razvojnih poremećaja.
Što se neka žena više pridržava zapadnjačke prehrane u trudnoći - s visokim udjelom masti, šećera i rafiniranih proizvoda uz nizak udio ribe, povrća i voća - to postoji veći rizik da njezino dijete razvije ADHD ili autizam.
Rezultati su pokazali da je zapadnjački obrazac prehrane povezan s 53% povećanim rizikom od bilo kojeg poremećaja u razvoju.
Znanstvenici su također otkrili da je veza između prehrane tijekom trudnoće i rizika za razvoj djece čvrsta. Najjača povezanost je u prvom i drugom tromjesečju trudnoće, što sugerira da je razvoj mozga tijekom ovog razdoblja posebno osjetljiv na majčine prehrambene utjecaje.
Ova studija otvara pitanje pridržavaju li se žene postojećih prehrambenih preporuka u dovoljnoj mjeri tijekom trudnoće i imaju li postojeće smjernice željeni učinak na zdravlje djeteta.
Izvor:
Nature Metabolism