Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ukupni IGE i alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tetuljica

08.12.2015. 23:00

Poštovani,

imam djete od 6 godina koje unazad dva i pol mjeseca kašlje. Napravili smo ukupni IGE i nalaz je pokazao vrijednost od 140. Naša doktorica nije za daljnje alergološke obrade. Mene zanima da li bi ipak trebalo napraviti obradu s obzirom da je tolika referentna vrijednost ili ipak kako doktorica kaže da nema potrebe. S obzirom da nemam iskustva s alergijama i prvi put se susrećem s time molim za savjet.


Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.12.2015. 23:35

Niste jedini koji nema iskustva s alergijama, premda mnogi čvrsto vjeruju da se u njih jako razumiju.
Tako i ovo, s IgE 140, u djeteta s potencijalinim astmatskim smetnjama, nikako nije za olako shvatiti. Alergološku obradu treba napraviti do kraja, jer, sam ukupni IgE, taman da je normalan, ne znači ništa, a ako je povišen, upravo traži da se obrada proširi potragom za specifičnim alergenima.

3jub

07.01.2016. 14:15

Poštovani doktore,
Imamo dječaka koji je napunio pet godina. U zadnje dvije i pol godine mu stalno curi nos cijelu godinu i pomalo kašljuca. To ne utječe na njegovo opće stanje. Međutim udruženo sa prehladom u ovom periodu viroza izazove ponekad otežano disanje (stvara se jamica na vratu ili se čuje hroptanje), pa tako da skoro svaka prehlada završi sa antibiotikom. Sa mjesec dana od rođenja je imao bronhiolitis i upalu pluća. Također ima potpunu inverziju organa. Ne troši nikakve lijekove. Preporuka pedijatra da mu s vremena na vrijeme kada primijetimo otežano disanje dajemo FLONIDAN pet noći za redom po 5 ml. Sa nepunih pet godina smo mu radili alergo test iz krvi i rezultati su slijedeći:
IgE* - ukupni 113,5 IU/mL
Grinje/moljci: Dermatophagides pteronyssinus 0,00; dermatophagides farinaee 0,00; Acarus siro 0,65 IU/mL
Epitel/Dlaka: Mačka 0,00; Pas 0,00; Konj 0,08; Krava 0,05; Glodavci 1,70 IU/mL
Polen trava: Mačji repak 0,00; Mješavina polena trava 0,00
Insekti: Ubod pčele 0,00; Ubod ose 0,00; Žohar 0,00
Plijesan i drugi mikroorganizmi: Cladosporium herbarum; Alternaria; Pencilium i Aspergilus fumigatus - sve 0,00
Polen drveća: Javor; Platan; Jablan/topola; Joha; Lipa; Cedar; Breza; Lijeska; Bukva; Jasen - sve 0,00
Polen korova: Ambrozija; Ambroazija; Suncokret; Kamilica; Crkvina; Pelin i Tratinčica - sve 0,00
Profesionalni alergeni: Lateks 0,00

Molim vas za mišljenje zbog čega dolazi do stalne sekrecije iz nosa i da li to stalno kašljucanje je posljedica sekrecije iz nosa? Da li ovi simptomi zahtijevaju stalnu terapiju? Ponavljam, ne utječe na njegovo opće stanje osim kada ima virozu, onda je to izraženije nego kod druge djece sa prehladom. Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdra.

Darko Richter, dr. med.

07.01.2016. 21:20

Alergije nema, pa nema niti alergijsek astme. Međutim, ako ima "situs viscerum inversus totalis" onda je lako moguće da ima Kartagenerov sindorm, odnosno, u širem smislu sindrom nepokretnih cilija ili cilijarnu diskineziju.
Trebalo bi s tim pitanjem otići do dječjeg pulmologa.

3jub

08.01.2016. 16:00

Poštovani doktore hvala Vam na odgovoru. Svakako ćemo postupiti po preporuci. S obzirom da procedura traje da se dođe do pulmologa i eventualne pretrage nakon, ja Vas molim da mi informativno kazete kako se liječi Kartagenerov sindrom i ako se adekvatno liječi da li i u tom slučaju postoje poteškoće kod osoba s tom dijagnozom kroz život? Hvala unaprijed na odgovoru. S postovanjem.

Darko Richter, dr. med.

09.01.2016. 14:45

Ako je Kartagener, onda treba pospješivati ekspektoraciju, liječiti infekcije. To je uglavnom sve.
Sigurno da ste malo više bolesni nego da ga nemate.

sofia09

30.01.2017. 11:05

Poštovani dr. Richter zamolila bi za savjet.

Kratak pregled događaja: dijete 3 god i 4 mj staro, pohađa vrtić od prošle godine, početkom 12 mj ove godine dobiva akutni bronhitis (suhi kašalja napadaji nekoliko puta dnevno i po noći u trajanju od 20-ak min pa i do 45 min) bez ikakvih drugih simptoma, opće stanje skroz uredno. Pedijatrica liječi u svojoj ambulanti ventolinom taj dan preko aerochambera i sutradan ujutro te kad je preslušala dijete sve čisto.

Nakon 3 dana dijete ponovno sve identično, akutni bronhitis nespecificirani kao kronični, kupujemo aerochamber i dajemo ventolin svakih 6 sati sljedeća 3 dana pa opet svakih 8 sati sljedeća 2 dana te daje uputnicu da uzvadimo UigE, dunger,eozinofile u nosu i stolica na parazite što odmah sutradan vadimo.
Rezultati pretraga:
UigE: 170
Dunger: 1030
eozinofili u brinu nosa: pozitivni
stolica na parazite: nema parazita

Pedijatrica nas odmah naručuje na alergološki pregled i testiranje kod Vas na Rebro te propisuje flixotide 50 2*2 sljedeća 2 tjedna te nakon toga da nastavimo sa 2*1 narednih 3 tjedna i ta terapija flixotidom je trebala trajati do 21.01.2017. i ventolin po potrebi. Kasnije više niti jednom nisam dala ventolin čak sam ga davala 2 danja kraće jer mi je iskreno stanje nekako se činilo isto i s njim i bez njega. Također nisam ni pimjetila neku razliku kada je terapija flixotidom 2*2 ili 2*1.Također je u tom periodu pedijatrica rekla i neka joj dajem Aerius 8 dana i pila je ali iskreno nisam primjetila neko jako veliko poboljšanje s njim i bez njega.

Uz svu tu terapiju dijete svejedno ponekad uzdiše (iskreno to najviše primjetim kada sjedi i miruje), kod napora ne bi mogla reći da kašlje jer se možda nakon napora zakašljala 3 puta u ovih mjesec i pol dana e sad je li uspuhana jer konstanto trči uistinu je strašno živahno dijete ili je to posljedica alergije ili čega to iskreno ne bi znala reći. Također tijekom siječnja mislim da se prehladila i dogodilo se 2 puta da kada udahne da čujem da svira šlajm pa onda ona to iskašlje pa se ne čuje ali za pola sata opet i tako zna to trajati dan dva i prođe onda. Također brojala sam joj udisaje nakon napora, tijekom mirovanja, tijekom spavanja sve od 25-31 udisaj u minuti.

Ostali primijećeni simptomi:
- prošle godine nakon polaska u vrtić od listopada pa tijekom cijele zime pojava suhog i produktivnog kašlja, konjuktivitisa, izbilo nekoliko urtika jako male i nisu svrbile te su nestajale u roku nekoliko sati
- iza koljena lišaj malo suh i blago crvenkast, jedan isti na rukici iznad lakta ali bliže gore ramenu i sinoć primjetim na butini (jako neprimjetni i po mišljenju pedijatrice). - - trljanje oči po dan, dva ili 3 pa onda prestane i ne javi se po nekoliko mjeseci i ponekad su crvene
- ponekad kihne dva ili tri puta za redom najčešće ujutro pa onda prođe i 2 mjeseca da uopće ne kihne
- ovog ljeta krajem 6.mj imala je tjemenicu ali onako male sitne žućkaste točkice i nisam ih se nikako mogla riješiti nego na kraju 7 dana lotrison losionom smo mazali i nakon toga nisam primjetila da se vratilo
- vodene kozice prebolila u travnju 2016 bez ikakvih problema

Drugi dan Božića odvela sam ju pulmologu da ju posluša za svaki slučaj te joj je izvadio krv da provjeri zasićenost kisikom i bila je u redu (ispričavam se ali nemam ovdje nalaz da prepišem sve točno) ali što me iznenadilo da je napisao dijagnozu: Astma u malog djeteta i atopijski dermatitis??? Moram priznati da me je malo šokiralo jer sam ja kao roditelj bila zabrinuta cijele prošle godine i sve ove simptome sam znači rekla našoj pedijatrici i sve je to kontrolirano kod specijaliste dermatologa i oftamologa i nitko nikada nije spomenuo riječi dermatitis ili alergija jedino oftamolog da ne može biti siguran jer nam je rečeno da dijete ima toliko blagi nadražaj da ga možda netko drugi ne bi niti primjetio. Pitala sam dva puta pedijatricu da ju alergološki obrade za svaki slučaj te mi je rečeno da ne mučim dijete bez veze jer to će sve proći a iskreno i to što sam ju vodila sam išla privatno jer prema pedijatrici nije bilo nikakve potrebe po ovim gore simptomima da se dijete alergološki obrađuje.

Što se tiče pozadine i obiteljske anamneze dijete je rođeno u terminu (40+4), imala sam gestacijski dijabetes koji je držan pod kontrolom dijetom i nikad šećer nije prelazio dozvoljene granice (imala aparatić i stalno sam mjerila na 1,5 h iza svakog obroka), nisam pušila u trudnoći u kući se ne puši, nije previše čisto niti prljavo uvijek smo pazili na neku optimalu u tom čišćenju i korištenju kemijskih sredstava. U obitelji koliko znamo alergija nema i nitko nikada nije bilo testiran na ništa jedino sam ja sa 18 godina dobila neki vodenasti osip koji se kasnije jako sasušio i zatezao kožu i koji se proširio po cijelom tijelu i 3 dana sam primala injekcije ispričavam se ne znam koje i nakon toga više ništa nikada u životu mi se nije tako slično ponovilo, postoji povijest korištenja ventolina (od muža sestra), hipotireoze, hipertireoze, ljuštenje kože ruku ali kako bi sad opisivanje bila uistinu preopširno možda su takve stvari za reći na pregledu.

Ispričavam se na jako opširnom opisu ali nisam bila sigurna što da izostavim što ne. Kako smo odmah kada se ovo dogodilo u 12 mj naručeni kod vas u ožujku moje pitanje je što napraviti sa terapijom flixotida jer mi je pedjatrica do sada dala već 3 različita odgovora kada sam ju pitala a trenutno joj dajem floxotide 50 2*1.
Znači zaključno bi zamolila bi da mi savjetujete do termina pregleda u ožujku i alergološke obrade kod Vas koju terapiju i u kojoj količni da dajem djetetu?

Unaprijed zahvaljujem na vremenu i savjetu.

Darko Richter, dr. med.

05.02.2017. 00:40

Flixotide 50, 2×1 na Babyhaler (Babyhlaer, ne nešto drugo).

sofia09

05.02.2017. 13:50

Zahvaljujem na odgovoru ali moram pitati još da budem sigurna.
Znači babyhaler nije isto što i aerochamber? Jer sada koristimo aerochamber stalno. Jer kad smo kupovali rečeno na je da je to isto samo je drugi naziv.
Znači moramo kupiti točno babyhaler?

Darko Richter, dr. med.

07.02.2017. 22:20

Znao sam (ili bio toliko siguran) da ste na Aerochamberu, i zato sam vam rekao Babyhaler, i ništa drugo. Pogledajte sami je li to isto, i pokušajte se domisliti zašto Babyhaler, a ne Aerochamber.

sofia09

08.02.2017. 10:40

Poštovani doktore zahvaljujem još jednom na savjetu i odgovoru.

Vidim da niti po izgledu nije isto a malo sam i čitala o tome i koliko laički mogu shvatiti razlike našla sam članak na ovim stranicama da prilikom upotrebe babyhalera zrak se pri izdisaju ne vraća u babyhaler već izlazi van dok prilikom upotrebe aerochambera zrak se izdisajem vraća u komoru.

No bez obzira na moje shvaćanje ili neshvaćanje poslušati ću Vaš savjet te kupiti i babyhaler.

Još jednom puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

09.02.2017. 11:25

Stvar je u dužini Babyhalera, u odnosu na Aerichamber. Što će vam naprava koja glumi dužinu, a koj anije dostatna da se malz od 50 km/h koji izlazi iz pumpice, dostatno umiri da bi se mogao udahnuti u pluća a ne lakirati usta i ždrijelo.

sofia09

09.02.2017. 12:10

Doktore još jednom puno hvala na vremenu i odgovorima.

Nisam znala za taj malz i brzinu izlaska iz pumpice u komru...zato sam i rekla bez obzira na moje shvaćanje i neshvaćanje a tako i svjesnost da ne interpretiram stvari u kojima nisam stručnjak jednostavno sam poslušala i kupila odmah babyhaler jučer i isti dan krenula s aplikacijom flixotida iz njega.

Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.02.2017. 22:50

Treba 10-15 dana da se postigne puna zaštita od bronhoopstrukcije.

Brita34

23.05.2018. 21:55

Postovani

Imam dijete od 19 mjeseci. Nakon 6 bronhoopstrukcija poslani smo na Srebrenjak na obradu. Prick test je negativan ali nalazi krvi su dosli igE 1300 i igG malo ispod donje granice takodjer i blaga nautropenija a leukociti normalni. U tom mjesecu je dva puta bio na antibiotiku i imao dva napada opstrukcija sa ventolinom i solumedrolom. Da li je moguce da je neutropenija i snizen igG radi toga?
Uveden mu je Flixotide i singulair

Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

24.05.2018. 12:10

Nema nuetroeniju niti sniženi IgG, niti, taman da ih ima, to ima neke veze s bronhoopstrukcijama.
Neka uzme singulair i flixotide,kako treba (mislim prvenstveno na Flixotide, i na Babyhaler, a ne neki drugi "spacer"blunk i stvari će se smiriti za desetak dana. Kad-tad će pokazait i neku konkretnu alergiju, najkasnije do polaska u školu. Ali, ona je skoro nebitna, jer, terapija se zna i ima je.

Brita34

15.01.2019. 18:50

Postovani

Evo opet nas. Dakle djecak 2 godine i 4 mjesaca, bronhopstrukcije. U svibnju IgE 1300, prick test negativan,dobio Flixotide i Singulair. Od tada sve pod kontrolom. Zadnja 3 mjeseca kaslje najvise po noci. Pluca cista. Napravljen pregled kod otorinca i nalaz je LPR. Ponovljeni su nalazi IgE i sada je 1200. Kazu da cemo kad malo jos odraste napraviti opet prick.
Moje pitanje je trebali mu RAST? Da napravim privatno?
Hvaaala!!

Darko Richter, dr. med.

17.01.2019. 14:25

Možete napraviti i privatno, ali i na A3 uputnicu naslovljenu na "Medicinska biokemija", treži se: "uk. IgE + spec. IgE na bjelanjak, Der pter, Dactylis, mačka).
To bi bilo dosta. Predviđam da će nalaz glasiti: uk.IgE >1000, a spec. IgE <0. Tako da se postavlja pitanje zbog čega žuriti. No, moguće je da se pojavi neki trag bjelanjak, kao dokaz da je senzitizacija na bjelanajk bila i da prolazi, a to onda zanči da sam ja imao pravo, i da ću imati pravo (uvijek).

Brita34

24.01.2019. 20:30

Evo napravljen je RAST na trazenje pedijatrice. Bjelanjak 0.77 i KM 0.47. Ostalo negativno. Ukupni IgE 1160. Da li mislite da trebamo izbaciti nesto iz prehrane ili ne?
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

27.01.2019. 22:35

Zašto biste bilo što izbacivali? Treba dobiti terapiju za alergijsku astmu, a ne bacati hranu u smeće.
Imao sam pravo, ili?