Makrofazi imaju središnju ulogu u obnovi crijevnih stanica


Makrofazi imaju središnju ulogu u obnovi crijevnih stanica

Istraživački tim s MedUni Vienna i posebnog istraživačkog područja SFB F83 Immunometabolism sponzoriranog od strane FWF-a sada je po prvi put ukazao na središnju ulogu makrofaga u obnavljanju crijevnih stanica, što baca novo svjetlo na složenu međuigru između imunoloških stanica i regeneracije tkiva. 

Naime, moglo bi se reći da makrofagi proizvode metabolite spermidin i spermin u velikim količinama, koji zatim pogoduju drugim stanicama tkiva u organu. Kao rezultat toga, stanice tkiva više ne moraju same proizvoditi te tvari i bolje mogu obavljati svoje odgovarajuće funkcije. Ovaj prvi opis "komenzalnog metabolizma" makrofaga nedavno je objavljen u stručnom časopisu Cell Metabolism.

Crijeva, koja su odgovorna za probavu hrane i apsorpciju hranjivih tvari, oslanjaju se na jedan sloj epitelnih stanica (površinske stanice) kako bi održale cjelovitost crijevne barijere. Te se stanice potpuno obnavljaju svakih četiri do sedam dana. Ovaj proces je ključan za zaštitu tijela od mikrobnih prijetnji, održavanje crijevne funkcije i sprječavanje bolesti kao što su upalna bolest crijeva i rak debelog crijeva.

Makrofagi su imunološke stanice koje se nalaze u svakom organu tijela.

Također, pokazalo se, da su makrofagi u debelom crijevu strateški smješteni u neposrednoj blizini crijevnih epitelnih stanica. Istraživači su identificirali ključni mehanizam kojim ovi makrofagi podržavaju proliferaciju epitelnih stanica. Ova metabolička podrška bila je osobito važna tijekom razdoblja proliferativnog stresa, kao što je kolitis povezan s upalom.

Smatra se, da ovi rezultati predstavljaju značajan korak naprijed u nastojanju da se bolje razumije funkcija crijeva i poboljša ljudsko zdravlje.

Izvor:
Cell Metabolism