Mango pokazuje neočekivane koristi za prevenciju dijabetesa

Rezultati nove studije pokazuju da mango, unatoč tome što ima više šećera od mnogih grickalica s niskim udjelom šećera, može ponuditi zaštitne faktore za odrasle osobe s predijabetesom. Šećeri koji se prirodno nalaze u mangu i drugom voću nadopunjeni su vlaknima i drugim vitaminima i hranjivim tvarima koji nude dodatne zdravstvene prednosti.
Istraživanje je pokazalo da se mango s visokim udjelom šećera (32 grama šećera) pokazao korisnijim od pločice granole s niskim udjelom šećera (11 grama šećera). Naime, svakodnevna konzumacija manga tijekom 24 tjedna poboljšala je glikemijsku kontrolu, osjetljivost na inzulin i sastav tijela kod odraslih s predijabetesom, što podupire potencijal manga kao praktične prehrambene intervencije za bolje metaboličko zdravlje.
Inače, predijabetes je u porastu i može napredovati u dijabetes tipa 2 i povezane kardiometaboličke komplikacije ako se ne liječi. Prehrana igra ključnu ulogu u regulaciji glukoze u krvi, a važna je procjena učinaka cjelovitih namirnica na indekse glikemijske kontrole i sastav tijela kod osoba s predijabetesom. Ova je studija ispitala može li konzumiranje jednog prosječnog svježeg manga dnevno tijekom 24 tjedna poboljšati indekse glukoze u krvi i sastav tijela kod osoba s predijabetesom.
Izvor:
Foods