Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Srčani bolesnici koji prakticiraju mediteransku prehranu izloženi su manjem riziku od razvoja srčanog i moždanog udara nego bolesnici koji su skloniji zapadnjačkom načinu prehrane, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo 15.482 srčana bolesnika prosječne dobi od 67 godina.

Poznato je da mediteranska prehrana uključuje puno voća i povrća, cjelovite žitarice, mahunarke, orahe, ribe, perad i maslinovo ulje. Jednako tako, za nju je karakteristična ograničena konzumacija crvenog mesa, slastica i zasićenih masti. Dok zapadnjačku prehranu karakteriziraju rafinirane žitarice, slastice i jako pržena hrana.

Također, treba spomenuti da nezdrave namirnice povećavaju rizik od pretilosti, posebice u mladosti, a poznato je da je pretilost jedan od glavnih uzroka mnogih zdravstvenih problema.

Izvor:
European Heart Journal