Među zagrebačkom predškolskom djecom vlada epidemija ospica


Među zagrebačkom predškolskom djecom vlada epidemija ospica

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da je od prosinca prošle godine zabilježeno više od 130 slučajeva oboljelih od ospica u Hrvatskoj, najviše među predškolskom djecom i adolescentima, od kojih većina nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti.

Inače, u zadnjih mjesec i pol dana broj oboljelih od ospica se gotovo udvostručio, obzirom da je u veljači ove godine bilo registrirano oko 60 oboljelih od ospica.

Većina oboljelih je iz Zagreba i okolice, a ima ih također i u Rijeci, Istri, Posavini i Slavoniji, navode u HZJZ-u te napominju da je samo dio oboljelih laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika još je u obradi pa se službene prijave tek očekuju.

Također, treba spomenuti da je gotovo polovica registriranih oboljelih osoba od ospica bila je hospitalizirana, a jedan dio oboljelih je kao komplikaciju razvio upalu pluća.

Za sprječavanje širenja infekcije važno je pravodobno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija, te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi im se ponudila zaštita nakon izlaganja virusu. Ključno je da liječnik koji sumnja na ospice prijavi slučaj nadležnom epidemiologu.

Izvor:
HZJZ, HRT