Metabolički sindrom i inzulinska rezistencija mogu utjecati na funkciju pluća u djece


Metabolički sindrom i inzulinska rezistencija mogu utjecati na funkciju pluća u djece

Prema rezultatima nove studije izgleda da metabolički sindrom i inzulinska rezistencija mogu doprinijeti patogenezi astme u pretile djece i adolescenata.

Naime, pokazalo se da je inzulinska rezistencija povezana sa smanjenjem vrijednosti FEV1 i FVC, a metabolički sindrom s nižim omjerom FEV1/FVC.

Sveukupno gledajući inzulinska rezistencija i metabolički sindrom su povezani sa značajnim pogoršanjem funkcije pluća (smanjenje FEV1/FVC za 2 do 10 posto) u adolescenata koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili.

Astma sama po sebi smanjuje funkciju pluća za 6 posto, a u kombinaciji s metaboličkim sindormom, funkcija pluća se smanjuje za 10 posto.

Inače, od ranije je poznato da su djeca s prekomjernom tjelesnom težinom sklonija oboljevanju od astme.

Inzulinska rezistencija može utjecati na funkciju pluća preko inzulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1), adiponektina ili leptina. Dok metabolički sindrom može utjecati na funkciju pluća putem povećanog prometa proteina i posljedično promijenjenog metabolizma arginina.

Također, treba spomenuti da je inzulinska rezistencija povezana s razvojem masne jetre i kardiovaskularnom bolesti, a metabolički sindrom s astmom u odraslih.

Izvor:
Journal of Allergy and Clinical Immunology