Migrena povezana s povećanim rizikom od upalne bolesti crijeva


Migrena povezana s povećanim rizikom od upalne bolesti crijeva

Migrena je stanje povezano s bolnim glavoboljama. To je neurološki poremećaj koji može značajno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života pojedinca. Iako je globalna prevalencija migrene visoka, ovo se stanje nedovoljno prepoznaje i nedovoljno liječi. Tipično, ljudi mlađi od 50 godina su pogođeni ovim rekurentnim neurološkim poremećajem.

Nekoliko gastrointestinalnih simptoma, kao što su proljev, zatvor, povraćanje, mučnina i dispepsija, povezani su s migrenom. Nadalje, ovo neurološko stanje povezano je s razvojem sindroma iritabilnog crijeva i upalne bolesti crijeva (IBD). Ova otkrića upućuju na to da bi migrena mogla biti povezana s međuigrom osovine crijeva i mozga.

Rezultati nove studije pokazali su veći rizik od razvoja upalne bolesti crijeva (IBD), tj. i Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, u bolesnika s migrenom, u usporedbi s općom populacijom.

Jednako tako, pokazalo se da je veći broj sudionika s migrenom bio povezan s bolestima kao što su kronična bubrežna bolest (CKD), hipertenzija  i dislipidemija.

Prema mišljenju stručnjaka, migrena je značajan čimbenik rizika za upalnu bolest crijeva (IBD).

Izvor:
Scientific Reports