Migrena povezana s razvojem upalne bolesti crijeva


Migrena povezana s razvojem upalne bolesti crijeva

Prema rezultatima nove studije, izgleda da pacijenti s migrenom imaju povećani rizik od razvoja upalne bolesti crijeva (IBD), uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Kumulativni rizik od upalne bolesti crijeva, osobito Crohnove bolesti, pokazao je nagli porast do pet godina nakon dijagnoze migrene.

Rizik za razvoj upalne bolesti crijeva u bolesnika s migrenom bio je 1,3 puta veći u usporedbi s općom populacijom, čak i nakon prilagodbe za uobičajene čimbenike rizika, poput ženskog spola, metaboličkog sindroma itd..

Migrena je remitentni neurološki poremećaj koji utječe na svakodnevni život pojedinca, ali ostaje nedovoljno prepoznat i neliječen. Često je popraćena gastrointestinalnim smetnjama, što sugerira da se manifestira zbog interferencije u osovini crijevo-mozak.

Inače, postoji dovoljno znanstvenih dokaza da su odnosi između neuroloških i gastrointestinalnih simptoma dvosmjerni.

U ovoj studiji znanstvenici su povezali povišene proupalne citokine, kao što su interleukini (IL)-1b/6/8 tijekom napadaja migrene, s pojavom upalne bolesti crijeva. Jednako tako, otkrili su da je disbioza crijeva uobičajeni čimbenik u patofiziologiji migrene i upalne bolesti crijeva.

Također, implicirali su izbor prehrane i stila života s epizodnim/kroničnim migrenama i pojavom upalne bolesti crijeva. Naime, čak i psihološki ili fizički stres mijenja crijevnu mikrobiotu, što mijenja propusnost crijeva izazivajući upalnu bolest crijeva.

Izvor:
Research square