Nedijagnosticirana endometrioza može naštetiti plodnosti


Nedijagnosticirana endometrioza može naštetiti plodnosti

Prema novom istraživanju, žene s nedijagnosticiranom endometriozom imale su mnogo manje djece nego njihove vršnjakinje u godinama koje su prethodile dijagnozi.

Smatra se, da bi liječnici koji vide žene koje pate od bolnih menstruacija i kroničnih bolova u zdjelici trebali imati na umu mogućnost endometrioze i učinkovito ju liječiti.

Liječnici bi s tim ženama trebali razgovarati o mogućim učincima na njihovu plodnost, uz učinke njihove dobi, a oštećenje plodnosti trebalo bi svesti na najmanju moguću mjeru nudeći relevantno liječenje endometrioze bez odlaganja.

Valja spomenuti, da su rezultati bili dosljedni bez obzira koji oblik endometrioze žene imale: ovarijalnu, peritonealnu, duboku endometriozu ili neku drugu vrstu.

Endometrioza je bolno kronično upalno stanje u kojem tkivo sluznice maternice raste na drugim mjestima. Simptomi mogu uključivati bolne menstruacije, bolove u zdjelici, otežan ili bolan spolni odnos i poteškoće s trudnoćom. Često je potrebno i do sedam godina da se dobije točna dijagnoza.

Izvor:
Human Reproduction