Ni tjelovježba ne može u potpunosti otkloniti štetan učinak prekomjernog sjedenja po zdravlje srca


Ni tjelovježba ne može u potpunosti otkloniti štetan učinak prekomjernog sjedenja po zdravlje srca

Prema mišljenju stručnjaka iz American Heart Association (AHA), čak i ako redovito vježbate, ne možete u potpunosti otkloniti štetan učinak prekomjernog sjedenja po zdravlje srca. Naime, dosadašnje smjernice su preporučale barem 30 minuta umjerene aktivnosti dnevno kako bi se smanjio rizik od srčane bolesti. No, istraživanja su pokazala da to ipak nije dovoljno. 

Jednako tako, treba istaknuti da je sjedilački način života osim sa srčanom bolesti također povezan i s većim rizikom od dijabetesa, smanjenjem osjetljivosti na inzulin i većim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka.

Stoga se preporuča osobama koje tijekom dana puno sjede da uzmu svakih pola sata kratku pauzu od 1 do 3 minute tijekom koje bi stajali ili se malo prošetali. U svakom slučaju, preporuča se da što manje sjedite te da tijekom telefonskih razgovara hodate i razgovarate.

Smatra se da bi se postupno trebalo smanjivati vrijeme sjedenja za 15 do 20 minuta dnevno, s ciljem smanjenja broja sati sjedenja tijekom dana za 2 do 3 sata.

Izvor:
Circulation