Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a i usklađivanje cijena lijekova


Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a i usklađivanje cijena lijekova

Na današnjoj, 2. redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), HZZO je uskladio cijene lijekova uvrštenih na liste lijekova koje su izračunate u postupku godišnjeg izračuna cijena. Snižene su cijene za ukupno 454 originalnih pakiranja lijekova, pri čemu su snižene cijene za 315 pakiranja lijekova na Osnovnoj listi lijekova. 

Usklađivanjem cijena s Dopunske liste lijekova snižene su tzv. doplate kod ukupno 131 pakiranja lijekova, što za osigurane osobe HZZO-a predstavlja smanjenje sudjelovanja u cijeni lijekova. S Dopunske liste lijekova je premješteno na Osnovnu listu lijekova 8 pakiranja lijekova (čime je nestala doplata za osigurane osobe).

U redovnoj proceduri su na Osnovnu listu lijekova stavljena 2 nova lijeka: lijek doravirin+lamivudin+tenofovir dizoproksil, za liječenje HIV infekcija i lijek upadacitinib, za liječenje reumatoidnog artritisa. Dok je za lijek riluzol izmijenjen  režim propisivanja, odnosno lijek je prešao u receptni status te će bolesnicima s amiotrofičnom lateralnom sklerozom biti olakšana dostupnost ovog lijeka.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove  generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova. Stavljanjem novih lijekova te novih  generičkih i kliničkih paralela na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Izvor:
HZZO