Novi sintetski antibiotik učinkovit protiv bakterija otpornih na lijekove


Novi sintetski antibiotik učinkovit protiv bakterija otpornih na lijekove

Novi antibiotik koji su stvorili znanstvenci s Harvarda nadilazi mehanizme antimikrobne otpornosti koji su mnoge moderne lijekove učinili neučinkovitima i uzrokuju globalnu krizu javnog zdravlja.

Novi sintetski spoj, krezomicin, ubija mnoge vrste bakterija otpornih na lijekove, uključujući Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa.

Nova molekula pokazuje poboljšanu sposobnost vezanja na bakterijske ribosome, koji su biomolekularni strojevi koji kontroliraju sintezu proteina. Ometanje funkcije ribosoma obilježje je mnogih postojećih antibiotika, ali neke su bakterije razvile mehanizme zaštite koji sprječavaju djelovanje starih lijekova.

Nova molekula nadahnuta je kemijskim strukturama linkozamida, klase antibiotika koja uključuje često propisivani klindamicin. Poput mnogih antibiotika, klindamicin se proizvodi polusintezom, u kojoj se složeni proizvodi izolirani iz prirode izravno modificiraju za primjenu u lijekovima. No, novi spoj s Harvarda, je međutim, potpuno sintetski.

Inače, antibiotici čine temelj na kojem je izgrađena moderna medicina. Bez antibiotika ne mogu se izvesti mnogi vrhunski medicinski postupci poput operacija, liječenja raka i transplantacije organa.

Izvor:
Science