Novi test može predvidjeti recidiv akutne mijeloične leukemije


Novi test može predvidjeti recidiv akutne mijeloične leukemije

Britanski znanstvenici su razvili novi krvni test pomoću kojega se na jednostavan i učinkovit način može predvidjeti recidiv čestog oblika akutne mijeloične leukemije (AML). Navedeni oblik akutne mijeloične leukemije karakterizira mutacija na genu NPM1, a trećina pacijenata s AML-om ima navedenu mutaciju.

Inače, unatoč agresivnoj kemoterapiji, kod određenog postotka pacijenata s navedenom mutacijom gena doći će do recidiva (ponovnog povratka) bolesti.

Također, treba spomenuti da se novi test, znan kao MRD test (Minimal Residual Disease Test) pokazao uspješnijim od genetskog testiranja uzorka tumora u predviđanju recidiva akutne mijeloične leukemije.

Jednako tako, treba istaknuti da MRD test pomaže u procjeni kod kojeg pacijenta s akutnom mijeloičnom leukemijom treba izvršiti transplantaciju matičnih stanica.

Akutna mijeloična leukemija poznata i kao akutna mijelocitna leukemija, te akutna mijeloidna leukemija, maligna je bolest kod koje dolazi do razularenog bujanja abnormalno diferenciranih, dugovjekih mijeloidnih prethodnika, što dovodi do prožimanja koštane srži zloćudnim stanicama i do velikog broja nezrelih staničnih oblika u krvotoku.

Akutna mijeloična leukemija je brzorastući karcinom koji se obično teško liječi. Učestalost AML-a raste s dobi, i najčešća je akutna leukemija u odraslih s dobnim medijanom nastupa od 50 godina.

Izvor:
New England Journal of Medicine