Oboljeli od COVID-19 izloženi većem riziku od moždanog udara


Oboljeli od COVID-19 izloženi većem riziku od moždanog udara

Rezultati nove studije dodatno osnažuju tvrdnju da su oboljeli od COVID-19 dodatno izloženi i većem riziku od moždanog udara. Naime, pokazalo se da pacijenti hospitalizirani zbog COVID-19 imaju veći rizik od moždanog udara nego pacijenti hospitalizirani zbog drugih infekcija, uključujući i gripu.

Istraživanje je također pokazalo da je 1,4 posto oboljelih od COVID-19 pretrpjelo moždani udar. Njih 52,7 posto imalo je ishemijski moždani udar, hemoragijski moždani udar imalo je 45,2 posto, a tranzitornu ishemijsku ataku (TIA) 2,5 posto pacijenata.

Pacijenti s COVID-19 koji su pretrpjeli moždani udar u većini slučajeva bili su muškarci (64%) te su bili starije životne dobi (prosječna dob: 65 godina).

Također, treba istaknuti da je 44 posto pacijenata s ishemijskim moždanim udarom imalo i dijabetes tipa 2. Jednako tako, 8 od 10 pacijenata s ishemijskim moždanim udarom imalo je povišeni krvni tlak (hipertenziju). Fibrilaciju atrija imalo je 18 posto pacijenata s moždanim udarom.

Na koji način COVID-19 može povećati rizik od moždanog udara nije poznato.

Kako se pandemija nastavlja, sve je jasnije da COVID-19 nije samo respiratorna bolest, već i vaskularna bolest koja može utjecati na mnoge organske sustave, ističu stručnjaci.

Izvor:
American Stroke Association