Od listopada građanima dostupniji lijekovi s nadoplatom


Od listopada građanima dostupniji lijekovi s nadoplatom

Lijekovi s nadoplatom uskoro će postati dostupniji za više od 75 tisuća građana koji koriste lijekove farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline. Naime, od listopada ove godine građani će u najbližoj ljekarni uključenoj u program moći bez naknade preuzeti "Narančastu karticu", koja im već pri prvoj kupnji omogućuje između 10 i 40 posto manju nadoplatu za tvrtkine najtraženije lijekove uvrštene na dopunsku listu HZZO-a, poznatije kao lijekove s nadoplatom.

Riječ je o lijekovima za snižavanje povišenog krvnog tlaka, liječenje refrakterne epilepsije i liječenje muškaraca s benignom hiperplazijom prostate (BHP).

"Danas se u čitavom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, suočavamo s velikim zdravstvenim izazovima. S jedne strane smo svjedoci starenja stanovništva i sve većih rizika od obolijevanja koji uzrokuju rast troškova zdravstvenog sustava. S druge strane teška ekonomska situacija ograničava dostupnost lijekova određenim kategorijama stanovništva. Upravo je zato naša tvrtka u Sjedinjenim Američkim Državama i nizu europskih zemalja pokrenula program koji lijekove s nadoplatom čini dostupnijima svim građanima. Izuzetno sam ponosan što je GlaxoSmithKline prva tvrtka u Hrvatskoj koja se odlučila na pokretanje ove vrste društveno odgovornog programa te se nadam da će Narančasta kartica potaknuti i ostale sudionike na tržištu na slične inicijative", istaknuo je predsjednik GlaxoSmithKlinea Marko Mataija.

Očekuje se da će Narančasta kartica samo u prvoj godini provedbe građanima donijeti uštedu od oko 12 milijuna kuna, a iz tvrtke najavljuju daljnje proširenje liste lijekova uvrštenih u program te dodatne pogodnosti kao što su praćenje korištenja pojedinih lijekova i pripadajućih troškova ulaskom na korisničke stranice te lakšu prijavu nuspojava, a sam program će se u budućnosti obogatiti i drugim korisnim sadržajima. Upravljanje svim podacima u potpunosti je prepušteno domaćoj informatičkoj tvrtki IN2, koja je radila na brojnim projektima u zdravstvu, pa tako i za ministarstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te brojne bolnice.

Predstavljanje-Narancaste-kartice-1

"Bogato iskustvo IN2 grupe u području računalne sigurnosti i ISO certifikati jamstvo su maksimalne zaštite privatnost podataka svih građana koji odaberu Narančastu karticu. Bitna karakteristika sustava Narančaste kartice jest jednostavnost i visoka razina dostupnosti, zahvaljujući kojoj će građani do inovativnih lijekova dolaziti na brz i pouzdan način", objasnio je Ozren Pezo, direktor prodaje informatičke tvrtke IN2.

Već ovih dana počinje testiranje Narančaste kartice u odabranim ljekarnama, a uz podršku Hrvatske ljekarničke komore koja je ujedno i partner projekta. Iz komore očekuju uključivanje u program Narančaste kartice većine, ako ne i svih svojih članica.

"Hrvatskoj ljekarničkoj komori veliko je zadovoljstvo biti partner u provedbi ovog projekta koji rezultira direktnim koristima za cijelu zajednicu. Na hrvatskom tržištu danas već postoji veliki broj ljekarni koje su društveno odgovorne, a ovu priliku iskoristio bih kao poziv da se priključe projektu Narančaste kartice. Time bi ljekarne aktivno sudjelovale u programu koji će lijekove s nadoplatom učiniti dostupnijima svim građanima. Posebno nam je drago što se ovim programom jača uloga ljekarništva u organizaciji zdravstvene zaštite u Hrvatskoj", zaključio je predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan.

Detaljnije informacije o Narančastoj kartici, kao i popis ljekarni uključenih u program dostupni su na službenoj internetskoj stranici www.narancastakartica.hr

Ozren-Pezo,-IN2,-Marko-Mataia,-GSK,-Mate-Portolan,-HLJK-1

Ozren Pezo, Marko Mataija i Mate Portolan